Sjužetnij analiz knigi "Avtohtoni" M. Galinoj - Ahokas, Vilma (2021)
Tässä työssä käsitellään Maria Galinan teosta ”Avtohtoni” (2015). Tutkimusmetodina on narratiivinen analyysi, joka perehtyy teoksen juoneen sekä hahmoihin. Tavoitteena on pohtia teoksen tapahtumia ja sitä, mikä tekee siitä nimenomaan jännitystarinan. Ensimmäisessä osassa avataan narratiivin käsitettä sekä narratiivisen tutkimuksen keinoja. Toisessa osassa käydään läpi tyypillisen jännitysteoksen juonen rakennetta sekä sitä, miten genre on muuttunut vuosien saatossa. Varsinaisessa tutkimusosuudessa käydään läpi kirjan juonta ja sitä, minkälaisia jännitysromaanille tyypillisiä ja siitä poikkeavia ominaisuuksia tarinalla on. Hypoteesina on, että teoksen taiteellisista ja mytologisista teemoista johtuen kyseinen tarina ei ole tyypillinen jännitysgenrelle. Johtopäätöksenä tutkittava teos ei sisällä jännitysgenrelle tyypillistä juonen nopeaa etenemistä tai jatkuvaa vaaran tunnetta. Se ei myöskään pyri antamaan yliluonnollisille elementeille loogista selitystä, vaan on jopa fantasiamainen. Toisaalta kirjassa esiintyy myös jännitykselle tyypillisiä elementtejä, kuten arvoituksellinen taulu, salaliitot ja uhkaavalta vaikuttavat tilanteet.