”Should I Stay or Should I Rock the Casbah?” : popular music allusion and easter eggs in Californication - Väisänen, Jyri (2021)
Amerikkalaisen Tom Kapinosin luoma Californication (2007–2014) on mustalla huumorilla sävytetty draamasarja alkoholisoituneesta ja rietastelevasta kirjailijasta, Hank Moodysta, sekä hänen edesottamuksistaan seksin, huumeiden ja rock ’n’ rollin täytteisessä Los Angelesissa. Muista draamasarjoista Californicationin erottaa sen erityisen läheinen suhde populaarimusiikkiin, joka esiintyy monitasoisina viittauksina niin sarjan soundtrackissa ja dialogissa, kuin myös juonessa ja hahmojen nimissäkin. Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena on listata millaisia erilaisia viittauksia populaarimusiikkiin Californication sisältää, sekä selvittää millaisilla tavoilla niitä sarjassa hyödynnetään. Lisäksi tutkielmassa pyritään analysoimaan yleisellä tasolla kyseisten viittauksien funktioita sekä vaikutuksia katsojaan. Tutkielman materiaalina toimivat neljä jaksoa sarjan kolmelta ensimmäiseltä tuotantokaudelta, jotka poimittiin niiden intertekstuaalisen sisällön määrää ja laatua silmällä pitäen. Jaksoista löytyneet viittaukset listattiin ja luokiteltiin tyypin mukaan, jotka olivat 1. rekvisiitta & kuvauspaikka, 2. dialogi, 3. hahmot sekä 4. cameoroolit. Viittausten funktiot jaettiin myös kolmeen päätyyppiin: 1. juonen edistäminen, 2. huumori sekä 3. piilotetut viittaukset eli ”pääsiäismunat”. Luokittelun lisäksi jokaisesta jaksosta laadittiin myös tarkempi kirjallinen analyysi. Tutkimus osoitti, että 74:stä viittauksesta useimmat toimittivat samanaikaisesti useampaa virkaa ja, että näistä merkittävimmät kategoriat olivat dialogi ja huumori. Määrällisesti eniten viittauksia löytyi toisen kauden ensimmäisestä jaksosta, jonka tapahtumat sijoittuvatkin musiikkimaailmaan. Suppeasta aineistosta johtuen lisätutkimusta aiheesta kuitenkin vaaditaan laajemman kuvan muodostamiseksi. Koska tämänlaista poikkimediallista yhdistelmää ei aiemmin ole tutkittu intertekstuaalisuuden kontekstissa, antaa tämä tutkielma potentiaalisen pohjan jatkotutkimukselle sekä löydösten soveltamiselle tulevaisuudessa.