Maltillinen ympäristöliikehdintä ja -kansalaisuus liikuntakulttuurissa - Jurvelin, Samuli (2021)
Liikunta- ja urheilukulttuuri eivät ole säästyneet yhteiskunnan kohdistamalta ympäristöpoliittiselta muutospaineelta. Useat liikunta- ja urheilutoimijat ovat reagoineet ilmastonmuutoksen asettamiin haasteisiin jo usealla vuosikymmenellä. Tästä huolimatta ympäristötoimet ovat jääneet vähäisiksi ja liikuntakulttuurin sisälle ei ole muodostunut kovinkaan yhtenäistä ympäristöliikehdintää. Kasvava ympäristöhuoli ja inaktiivisuus ympäristötoimissa ovat synnyttäneet liikuntakulttuurin sisälle ympäristötoimijuutta. Yksi näistä toimijoista on Protect Our Winters -ilmastoliike, joka pyrkii kannustamaan talviurheilun ystäviä erilaisiin ympäristötoimiin lajiympäristönsä säilymiseksi. Vastaavanlaisia liikuntaorientoituneita ympäristöliikkeitä on vain muutamia, joten niihin kohdistuvaa tutkimusta on toteutettu hyvin vähän. Ilmastoliikehdinnän tutkimus tuottaa urheilu- ja liikuntatoimijoille arvokasta tietoa ilmiön laajuudesta, ilmastoliikkeen motiiveista ja toiveista.