5G-satelliittiverkot - Hakkarainen, Olli (2021)
Mobiiliteknologiat ovat kehittyneet aikojen saatossa merkittävän nopeasti, mutta maailman tiedonsiirtotarpeet ovat kasvaneet sitäkin nopeammin. 5G-verkolta vaaditaan suurta tiedonsiirtonopeutta, luotettavuutta ja tehokkuutta kaikkialla, kaiken aikaa. Näihin vaatimuksiin on vaikea vastata hyödyntämällä ainoastaan maaverkkoja. Maaverkkojen kattavuus eikä kapasiteetti välttämättä riitä täyttämään 5G-verkoille asetettuja suuria vaatimuksia. Hyödyntämällä satelliittiverkkoja 5G-maaverkkojen yhteydessä voitaisiin tarjota nopea yhteys myös paikkoihin, joissa maaverkkojen kapasiteetti tai kantavuus ei riitä. Tässä tutkimuksessa selvitetään kuinka hyvin satelliittiverkot toimivat 5G-radiorajapinnassa simuloimalla verkon suorituskykyä verkkosimulaattorilla 3GPP:n määrittelemissä kalibraatioskenaarioissa.