Motoristen perustaitojen yhteydet matematiikan oppimistuloksiin alakoulun kolmasluokkalaisilla - Mäntylä, Tanja (2021)
Fyysinen aktiivisuus ja kestävyyskunto ovat tutkimusten mukaan yhteydessä akateemiseen osaamiseen, mutta motoristen perustaitojen yhteyttä akateemiseen osaamiseen on tutkittu vähemmän. Tutkielmassa selvitettiin ovatko motoriset perustaidot yhteydessä matematiikan oppimistuloksiin perusopetuksen kolmasluokkalaisilla. Erityisesti tarkastelun kohteena olivat motoristen perustaitojen ja sen osa-alueiden; liikkumis-, välineenkäsittely- ja tasapainotaitojen, yhteydet matematiikan oppimistuloksiin. Tutkimus on osa laajempaa LIKES:n Liikkuvaa matikkaa -tutkimusta. Tutkielman aineisto kerättiin syksyllä 2019 kolmestatoista keskisuomalaisesta koulusta, joista tutkimukseen osallistui 384 oppilasta (tyttöjä 50 %). Motorisia perustaitoja mitattiin KTK-, MABC-2- ja Eurofit-mittareilla. Matematiikan osaamista mitattiin FUNA-testistöllä. Aineiston analysoinnissa luotiin neljä summamuuttujaa motorisille perustaidoille ja yksi matematiikan osaamiselle. Yhteyksiä tarkasteltiin Pearsonin korrelaatiokertoimen ja lineaariseen regressioanalyysin avulla, joissa vakioivia tekijöitä olivat oppilaan sukupuoli, sukupuolen ja motoristen perustaitojen tai sen osa-alueen yhdysvaikutusmuuttuja, viivajuoksu, kehon rasvaprosentti ja äidin koulutus. Matematiikan oppimistuloksiin positiivisessa yhteydessä olivat motoriset perustaidot sekä sen osa-alueista liikkumis- ja välineenkäsittelytaidot. Mitä parempia nämä taidot olivat, sitä parempia olivat matematiikan oppimistulokset. Motoriset perustaidot selittivät 8,2 prosenttia, liikkumistaidot 12,2 prosenttia ja välineenkäsittelytaidot 7,3 prosenttia matematiikan oppimistulosten vaihtelusta. Tytöt olivat poikia parempia tasapainotaidoissa ja pojat välineenkäsittelyssä sekä vauhdittomassa pituudessa. Hyvät motoriset perustaidot voivat tukea oppilaan matemaattista osaamista, joten matematiikan ja motoristen perustaitojen yhtäaikaista opetusta voidaan suositella. Tutkimusta aiheesta tarvitaan lisää, että tulokset olisivat yleistettävissä. Tämä artikkelimuotoinen pro gradu -tutkielma sisältää kirjallisuusosan ja artikkelikäsikirjoituksen, josta löytyvät tutkimuksen toteutus, empiiriset tutkimustulokset ja johtopäätökset.