Luovuuden ilmentyminen ja tukeminen rakennusalan organisaatiossa - Vatanen, Sanni (2021)
Tämä tutkimus tarkastelee esihenkilöiden näkemyksiä luovuudesta organisaation sisäisissä työtehtävissä sekä organisaatiotasolla yhdessä suomalaisessa rakennusalan organisaatiossa. Tutkimuksen tarkoitus oli selvittää, millaisia näkemyksiä esihenkilöillä oli luovuudesta yksittäisissä työtehtävissä sekä millaiset tekijät tukivat luovuutta kokonaisessa organisaatiossa. Tutkimuksen osallistujat olivat eräässä suomalaisessa rakennusalan organisaatiossa erilaisissa esihenkilö- ja johtotehtävissä työskenteleviä henkilöitä. Heistä seitsemän oli miehiä ja yksi nainen. Tutkimus toteutettiin osana HeRMo-hanketta, jonka lähestymistapa oli etnografinen tapaustutkimus. Tässä tutkimuksessa hyödynnettävä aineisto oli kerätty teemahaastatteluin. Analyysimenetelmänä käytettiin laadullista sisällön analyysia. Tutkimuksen tulokset osoittivat luovuuden ilmentyvän työtehtäviin liittyvinä vaatimuksina sekä ihmisten ominaisuuksien kautta ilmentyvinä ja mahdollistuvina toimintoina. Luovuus ilmeni esimerkiksi ongelman ratkaisuna työtehtävissä ja kompromissien muodossa. Organisaatiotasolla luovuus ilmeni ihmisten välisen yhteistyön kautta ja samalla yhteistyötä tukevien tekijöiden avulla luovuuden ilmentymistä oli mahdollista tukea. Erityisesti luovuutta voitiin tukea luomalla puitteet, jossa ihmiset tunsivat toisensa henkilökohtaisesti, arvosti-vat toistensa erilaisia vahvuuksia ja ottivat vastuuta organisaation toiminnasta. Johtopäätöksinä voitiin todeta luovuuden olevan sekä yksilöiden että ryhmien aikaansaama korkeatasoinen toiminto, joka vaati toteutuakseen sitä tuke-van ympäristön. Luovat toiminnot olivat herkkiä ympäristön vaikutuksille, joten luovuuden tukemiseksi täytyi huolehtia yksilöiden, yhteisöjen ja ympäristön yhteensopivuudesta.