Perheiden representaatioita 2020-luvun lastenkirjoissa - Hakkarainen, Timo (2021)
Lastenkirjoilla on suuri merkitys siihen, minkälaisia käsityksiä ja ajatuksia lapset omaksuvat ympäröivästä maailmasta. Tässä tutkimuksessa tutkittiin, minkälaisia perheiden representaatioita esiintyy uusissa ja suosituissa suomalaisissa lastenkirjoissa. Representaatiolla tarkoitetaan tässä tutkimuksessa jonkin asian kielellistä esittämistä. Representaatiot myös muokkaavat esittämäänsä kohdetta ja osallistuvat näin todellisuuden rakentamiseen. Lastenkirjoissa näkyvät perheiden representaatiot ovat omalta osaltaan vaikuttamassa lasten käsityksiin perheistä. Aineistona tutkimuksessa käytettiin neljää vuosina 2020 tai 2021 ilmestynyttä, suosittua suomalaista lastenkirjaa. Kirjat valittiin osto- ja myyntitilastojen perusteella. Näin tutkimuksen avulla pyrittiin tekemään näkyviksi niitä piilotettuja normeja ja käytäntöjä, joita esiintyy suomalaisissa lastenkirjoissa. Analyysimenetelmänä käytettiin laadullista, teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä. Analyysin kohteena olivat sekä kirjojen tekstit että kuvat. Kirjoista hahmottuvissa perheiden representaatioissa näkyy kolme erilaista ulottuvuutta. Perheiden representaatiot muodostuvat yhteisen asuinpaikan, yhteisten tunteiden tai yhteisen toiminnan kautta. Perheiden representaatiot ovat lisäksi kiinteärajaisia yksiköitä, joiden perustan luo aikuinen-lapsi -suhde.