IOT-laitteiden kyberturvahaavoittuvuudet älykotiympäristössä - Kyrölä, Alina (2021)
Internet of Things, eli esineiden internet, on viime vuosina yleistynyt teknologia, joka on tarjonnut helpotusta ja mukavuutta niin julkiselle sektorille, kuin yksityishenkilöille. Yksi yksityishenkilöiden käyttöympäristöistä esineiden internetille on sen teknologiaa hyödyntävä älykoti. Käyttäjä voi hallita IoT-älykodin laitteita helposti etäältä käsin, esimerkiksi matkapuhelimensa avulla. Kokonaisuudessaan älykoti voi helpottaa käyttäjänsä arkea säästäen aikaa ja rahaa. Ongelmaksi muodostuu kuitenkin se, että älykotiympäristössä IoT-järjestelmää hallitsevalla henkilöllä harvoin on tietotaitoa ja resursseja ylläpitää asianmukaista kyberturvallisuutta, mikä nostaa kyberturvahaavoittuvuuksien määrää, ja kasvattaa kyberturvariskien toteutumisen todennäköisyyttä. Älykotien IoT-laitteiden turvallisuus on aiheena tärkeä, sillä pahimmassa tapauksessa turvaton ja epävarma järjestelmä voi aiheuttaa jopa hengenvaarallisia tilanteita. IoT-laitteiden turvallisuus on yleisellä tasolla kehittymässä jatkuvasti, mutta kokonaisuudessaan ne ovat vielä täynnä haavoittuvuuksia. Voidaan myös olettaa, että IoT-laitteet ovat hyökkääjien kohteena vielä vuosien ajan (Noor & Hassan, 2018). Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan IoTlaitteiden kyberturvahaavoittuvuuksia älykotiympäristössä, sekä käsitellään niistä johtuvia riskejä käyttäen pohjana tutkimuskysymyksiä ”Mitkä ovat IoTälykodin keskeisimmät kyberturvahaavoittuvuudet?” ja ”Mitä kyberturvariskejä IoTälykodin kyberturvahaavoittuvuuksista voi seurata?” Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Tutkielman tuloksena syntyi taulukko, jossa määritellään keskeisimmät IoT-älykotien haavoittuvuudet, sekä niihin liittyviä riskejä. Tutkielman tuloksista voidaan todeta, että älykodin IoT-laitteiden haavoittuvuuksia on paljon ja ne voivat altistaa vakavillekin riskeille. Osan näistä haavoittuvuuksista voi kitkeä yksinkertaisillakin menetelmillä, mutta usein jo yksinkertaisiinkin suojauskeinoihin vaaditaan resursseja, joita ei tällä hetkellä ole.