Tukivektorikoneen luokitteluongelman valinnan merkitys osakemarkkinoiden ennustamisessa - Leskinen, Jarre (2021)
Tutkielma käsittelee tukivektorikoneen luokitteluongelman valinnan merkitystä osakemarkkinoiden ennustamisessa. Aikaisempia tutkimuksia erilaisista luokitteluongelmista on vähän, mikä nostaa esille tarpeen tämän aiheen tutkimisen. Uutta keskihajontasuhteutettua luokitteluongelmaa verrataan aikaisemmissa tutkimuksissa suosittuun seuraavan päivän suuntaa ennustavaan luokitteluongelmaan. Tukivektorikoneiden ominaisuudet valitaan aikaisempien tutkimusten perusteella ja niiden tarkkuutta verrataan toisiinsa sekä vertailuindeksinä käytettävään DAX-osakeindeksiin. Ennustemalleista muodostetaan aktiivisia kaupankäyntistrategioita, joita analysoidaan taustatestaamalla käyttäen historiallista kurssidataa. Tulokset osoittavat uuden keskihajontasuhteutetun luokitteluongelman johtavan huomattavasti parempiin tuloksiin sekä korostavan tarvetta jatkotutkimuksille erilaisista luokitteluongelmista.