Tapaustutkimus : arvon yhteisluonti ja -tuhoutuminen Omatietovarannon tietosisällön kehitysprosessissa - Riihinen, Miia (2021)
Tämän pro gradu -tutkimuksen tarkoitus on selvittää, millä tavalla ja missä vaiheessa Omatietovarannon tietosisällön kehityksen prosessissa tapahtuu arvon yhteisluontia tai -tuhoutumista. Omatietovaranto on Kanta-palveluihin kuuluva palvelu, jonka ylläpitäjä on Kela. Kansalainen voi halutessaan tallentaa hyvinvointietoja Omatietovarantoon kaupallisten yritysten toteuttamilla hyvinvointisovelluksilla ja tietoja voi hallita myös Omakannan kautta. Tietosisältöä suunnitellaan kansallisesta näkökulmasta ja sovellustoimittajat ovat mukana suunnittelussa. Tällä hetkellä Omatietovarantoa hyödyntäviä sovelluksia on neljä, mutta määrän odotetaan kasvavan hyvinvointitietoja mittaavien laitteiden yleistyessä. Kesällä 2021 vahvistettu asiakastietolain muutos mahdollistaa hyvinvointitietojen välittämisen Omatietovarannosta sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille. Kansalainen voi näin aktiivisesti osallistua oman hoitonsa suunnitteluun ja toteutukseen. Tutkimuksen teoreettisena taustana käsitellään arvon yhteisluontia ja -tuhoutumista. Tutkimus toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena. Aineisto kerättiin puolistrukturoitujen teemahaastattelujen avulla. Haastatteluun osallistui kaupallisen sektorin sovellustoimittajia ja Omatietovarannon tietosisällön kehityksessä mukana olevia julkisella sektorilla työskenteleviä henkilöitä. Prosessi koostuu kolmesta vaiheesta: aloituksesta, käsittelystä ja hyväksymisestä. Tutkimuksen tulosten perusteella arvoa sekä syntyy että tuhoutuu kaikissa tietosisällön kehitysprosessin vaiheissa. Haasteellisimmaksi vaiheeksi tutkimuksen perusteella tunnistettiin aloitusvaihe, jonka aikana tehdään arvioita resurssien tarpeesta ja aikatauluista. Työmäärän hahmottaminen on joissain tapauksissa hankalaa, koska tietosisällöt ovat erilaisia. Tämä vaikuttaa etenkin julkisten toimijoiden resursointiin. Kaupalliset sovellustoimittajat odottavat prosessin läpimenoajan olevan lyhyempi ja kokouksia haluttaisiin järjestää tiheämmin prosessin aikana. Tutkimuksen tulosten pohjalta esitetään uusi Omatietovarannon tietosisällön kehittämisen prosessimalli. Mallissa on kiinnitetty huomioita etenkin prosessin aloitusvaiheeseen, jota muuttamalla arvon tuhoutumista pyritään vähentämään.