Yksityisyys verkossa - Kurki-Suonio, Milka (2021)
Tutkielman tehtävänä on selvittää yksityisyyden kysymystä ja kokemusta EU-kansalaisten keskuudessa vuonna 2019. Yksityisyyden tarkastelu keskittyy yksityisyyteen verkossa toimiessa. Ongelmaa lähestytään selvittämällä, ovatko EU-kansalaiset huolissaan yksityisyydestään ja toiseksi pyritään selvittää, mitkä tekijät selittävät sitä, että toiset ovat mahdollisesti enemmän huolissaan yksityisyydestään kuin toiset. Tutkielmassa tarkastellaan yksityisyyttä sosiaalisena ilmiönä, joka on saanut monenlaisia muotoja esimerkiksi lainopillisina faktoina. Taustoitan yksityisyyttä verkossa laajasti yksityisyyden käsitteen kautta. Koko tutkielma asettuu modernin aikakauden kontekstiin, minkä vuoksi keskityn erityisesti tarkastelemaan yksityisyyttä modernilla aikakaudella taustoittamalla aihetta historiallisin lähtökohdin. Tutkielma on sekundaarianalyysi Eurobarometristä Special Eurobarometer 487a -kyselyaineistosta, jossa tutkittiin yksityisyyttä kvantitatiivisin menetelmin. Tutkielmani tulokset ovat linjassa aiheesta tehdyn aiemman tutkimuksen kanssa, jossa on todettu tiettyjen demografisten taustamuuttujien ennustavan suhtautumista yksityisyyteen verkossa. Keskeisin tutkielmani tulos on kuitenkin se, että yksityisyydestä ollaan huolissaan kaikkialla Euroopassa, mikä osaltaan kertoo tutkimusaiheen tärkeydestä. Voidaankin siis todeta, että aihe vaatii vielä laajaa tutkimusta sekä sosiaalitieteiden, että muiden lähitieteiden osalta.