Is selection on higher aerobic capacity limited by food availability? : laboratory and field experiments in male bank vole (Myodes glareolus) - Hirvonen, Tanja (2021)
Aineenvaihdunta määrittää, kuinka yksilön käytössä olevan energia kohdentuu eri toimintoihin, mikä tekee siitä merkittävän yksilön elinkiertoon vaikuttavan tekijän. Perusaineenvaihdunta, eli aineenvaihdunnan minimitaso, vaikuttaa yksilöiden selviytymiseen eli voi olla kelpoisuuden kannalta merkittävä ominaisuus. Lisäksi maksimaalinen hapenottokyky eli aerobinen kapasiteetti voi vaikuttaa yksilöiden kelpoisuuteen, sillä monet yksilön kannalta tarpeelliset toiminnot vaativat fyysistä aktiivisuutta, kuten reviirin puolustaminen tai kilpailu lisääntymiskumppaneista. Tästä syystä tutkin, onko korkeasta aerobisesta kapasiteetista etua koiraiden lisääntymismenestyksen kannalta. Tutkin lisäksi, onko tämä etu riippuvainen ympäristön ravintoresursseista. Testaan myös, parantaako korkea aerobinen kapasiteetti koiraiden menestystä koiraiden välisessä kilpailussa naaraista ja suosivatko naaraat parinvalinnassaan koiraiden korkeaa aerobista kapasiteettia. Kokeissa tutkittiin kahta metsämyyrätaktiikkaa, jalostamattomia kontrollimyyriä ja korkean aerobisen kapasiteetin perusteella jalostettuja myyriä. Aerobisen kapasiteetin ja lisääntymismenestyksen välisen suhteen riippuvuutta ravinnon saatavuudesta tutkittiin tarhakokeella, jossa myyrätaktiikoiden, korkea aerobinen kapasiteetti ja kontrolli, yksilöt kilpailivat keskenään lisääntymisestä tarhoissa, joissa ravintoresurssit olivat luonnolliset sekä tarhoissa, joissa oli jatkuvasti tarjolla lisäravintoa. Menestystä koiras-koiraskilpailussa sekä naaraanvalinnassa tutkittiin kahdella laboratoriossa toteutetulla käyttäytymiskokeella. Koiraat, joilla oli korkea aerobinen kapasiteetti, saivat keskimäärin 1,6 kertaa enemmän jälkeläisiä, kuin kontrollikoiraat. Lisäruoka paransi koiraiden lisääntymismenestystä, muttei vaikuttanut taktiikoiden lisääntymismenestykseen eri tavoin. Taktiikoiden välillä ei havaittu eroa menestyksessä seksuaalivalinnassa. Syyt korkean aerobisen kapasiteetin lisääntymismenestysedulle jäivät epäselviksi, sillä ravinnonsaatavuus, seksuaalivalinta tai selviytyminen eivät selittäneet taktiikoiden välisiä lisääntymismenestyseroja tyhjentävästi. Tulokset kuitenkin osoittavat, että aerobinen kapasiteetti voi olla merkittävä koiraiden kelpoisuutta määrittävä tekijä. Tulosteni perusteella korkea aerobinen kapasiteetti todennäköisesti hyödyttää yksilöitä epäsuorasti ja vuorovaikutuksessa ympäristötekijöiden ja muiden ominaisuuksien kanssa.