16-20-vuotiaiden nuorten urheiluseuraharrastaminen poikkeusaikana : LIITU 2020 -tutkimuksen tuloksia - Lankia, Hanna (2021)
Urheiluseurat ovat merkittävä toimintaympäristö nuorten liikuttajana. Keväällä 2020 koronaviruspandemian leviämisen ehkäisemiseksi asetetut rajoitukset kuitenkin estivät urheiluseurojen normaalin toiminnan. Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää, millaista nuorten urheiluseuraharrastaminen oli poikkeusaikana. Tutkielma perustuu Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa (LIITU) -tutkimuksen poikkeusaikaan 16.3.-13.5.2020 kohdentuvaan aineistoon. Aineisto kerättiin sähköisellä kyselylomakkeella, ja siihen vastasi yhteensä 2093 16–20-vuotiasta nuorta. Analyysimenetelminä käytettiin frekvenssien tarkastelua, ristiintaulukointia, Khiin neliötestiä, z-testiä, binääristä logistista regressioanalyysia sekä Mann-Whitneyn testiä ja Kruskal-Wallisin testiä, joiden tulokset varmistettiin soveltuvin osin t-testillä ja yksisuuntaisella varianssianalyysillä. Aineistoa analysoitiin IBM SPSS Statistics 26 -ohjelmalla. Yli puolet nuorista arvioi harjoittelunsa määrän vähentyneen poikkeusaikana normaalioloihin verrattuna. Harjoittelun määrän väheneminen oli yhteydessä myös fyysisen aktiivisuuden alenemiseen. 61 prosenttia nuorista sai ohjeita poikkeustilan harjoitteluun ja 17 prosenttia raportoi osallistuneensa etäharjoituksiin. Se, ettei ollut harjoitellut itsenäisesti ilman valmentajan ohjeita ja se, ettei ollut harjoitellut itsenäisesti valmentajan ohjeiden mukaan, olivat kaikista voimakkaimmin harjoittelun määrän vähenemistä ennustavia tekijöitä (OR = 2.29). Harrastusmielessä urheileminen ja joukkuelajien harrastaminen ennustivat harjoittelun määrän vähenemistä voimakkaammin verrattuna kilpailumenestyksen tavoitteluun (OR = 1.99) ja yksilölajien harrastamiseen (OR = 1.94). Tämä tutkielma tuo uutta ja ajankohtaista tietoa poikkeusajan vaikutuksista nuorten urheiluseuraharrastamiseen. Nuorten harjoittelun määrän vähenemistä voi osaltaan selittää harjoittelun luonteen muuttuminen itsenäiseksi ja vastuun harjoittelusta siirtyminen nuorten harteille. Urheiluseurojen edellytysten etävalmennuksen järjestämiseen voidaan nähdä olleen puutteelliset, ja jatkossa olisikin tärkeää kehittää etävalmennukseen pohjautuvaa urheiluseuratoimintaa nuorten urheiluseuraharrastamisen ja fyysisen aktiivisuuden tukemiseksi erityisesti aikana, jolloin urheiluseurojen normaali yhteisharjoittelu estyy.