Autojen käyttöjärjestelmien vaikutus turvallisuuteen - Partanen, Juuso-Petteri (2021)
Uusissa autoissa olevien erilaisten järjestelmien ja ominaisuuksien määrä on kasvanut viimeisten vuosien aikana huomattavasti. Niiden hallitsemiseen on täytynyt kehittää uudenlaisia ohjaustapoja, sillä pelkät painikkeet eivät enää riitä kaikkien ominaisuuksien käyttämiseen. Lisäksi kaikki tämä lisääntynyt informaatio täytyy olla helposti esitetyssä muodossa, jotta kuljettaja pystyy hyödyntämään sitä ajon aikana. Tässä tutkielmassa tarkastellaan erilaisia ratkaisuja toteuttaa auton käyttöjärjestelmä ja sen ohjaus, keskittyen niiden käytön turvallisuuteen ajon aikana. Aluksi esitellään nykyään käytössä olevia tapoja ohjata auton käyttöjärjestelmää ja esittää siinä olevaa informaatiota, jonka jälkeen tarkastellaan niiden vaikutusta ajosuoritukseen ja turvallisuuteen. Lopuksi esitellään ehdotus niin sanotusta optimaalisesta käyttöjärjestelmästä perustuen löydettyyn dataan. Tutkielma on kirjallisuuskatsaus, joka perustuu aiheesta aiemmin tehtyihin tutkimuksiin, sekä autonvalmistajien tarjoamiin tietoihin mallistoistaan. Tutkimustuloksena esitellään vähiten ajosuoritukseen vaikuttavat käyttöjärjestelmän suunnitteluratkaisut, joihin kuuluvat oikeanlaisten valikkorakenteiden käyttäminen, oikeanlaisen teknologian käyttö sekä vaihtoehtoisten ohjaustapojen tarjoaminen eri tilanteisiin.