Muistiongelmien yhteys yksinäisyyteen senioritaloissa asuvilla ihmisillä - Strömberg, Aino Riikka (2021)
Yksinäisyydellä ja muistiongelmilla on todettu olevan haitallisia vaikutuksia fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Muistiongelmat ja yksinäisyys ovat yhteydessä toisiinsa, mutta yhteyttä ei ole aikaisemmin tutkittu senioritaloissa asuvilla ihmisillä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, ovatko muistiongelmat ja yksinäisyyden kokeminen yhteydessä toisiinsa sekä ovatko muistiongelmat yhteydessä tyytymättömyyteen ihmiskontaktien määrään senioritaloissa asuvilla ihmisillä. Tutkimuksen aineistona oli 302 henkilön otos Folkhälsanin BoAktiv kyselyaineistosta. Tut-kimuksen aineisto kerättiin kyselylomakkeilla vuosina 2018 ja 2020. Tutkittavat henkilöt olivat 62–101 vuotiaita ihmisiä, tutkittavien keski-ikä oli 82.7 ja keskihajonta 7.4. He asuivat itsenäisesti Folkhälsanin tarjoamissa senioritaloissa. Analyysit vakioitiin iällä, siviilisäädyllä, taloudellisella tilanteella, itse raportoidulla terveydentilalla ja masennuksella. Analyysit suoritettiin binäärisellä logistisella regressioanalyysillä. Tutkittavista 47 % koki itsensä joskus tai usein yksinäiseksi. Itsearvioitujen muistiongelmien lisääntyessä pisteellä yksinäisyyden kokemisen riski kasvoi 10 % (OR 1.10, 95 % LV 1.02–1.18, p-arvo 0.015). Itsearvioitujen muistiongelmien lisääntyessä pisteellä, henkilöllä oli 17 % (OR 1.17, LV 1.07–1.29, p-arvo 0.001) korkeampi riski kokea tyytymättömyyttä siihen, kuinka usein tapaa lapsiaan tai muita sukulaisia, 14 % (OR 1.14, LV 1.04–1.26, p-arvo 0.007) korkeampi riski kokea tyytymättömyyttä siihen, kuinka usein tapaa läheisiä ystäviä ja 13 % (OR 1.13, LV 1.02–1.24, p-arvo 0.017) korkeampi riski kokea tyytymättömyyttä siihen, kuinka usein tapaa muita tuttavia. Tämän tutkimuksen perusteella itsearvioidut muistiongelmat olivat yhteydessä sekä yksinäisyyden kokemiseen että tyytymättömyyteen ihmiskontaktien määrässä. Lisää tutkimusta tarvittaisiin vertailemaan eroja senioritaloissa asuvien ja tavallisessa asumismuodossa asuvien ikääntyneiden muistiongelmien yhteydestä yksinäisyyden kokemiseen.