Cyclopentadienyl-based lanthanoid complexes exhibiting magnetic and luminescence properties - Barkas, Essi (2021)
Tässä tutkielmassa tutustutaan yhdisteisiin, joilla on sekä mielenkiintoisia magneettisia että optisia ominaisuuksia. Lisäksi perehdytään yhdisteiden rakenteen, magneettisten ja optisten ominaisuuksien väliseen suhteeseen. Tutkielman koostuu sekä kirjallisesta että kokeellisesta osasta. Kirjallisessa osassa perehdytään yksittäismolekyylimagneetteihin ja luminesenssiin, sekä lantanoseeni-komplekseihin, joilla on edellä mainittuja ominaisuuksia. Kompleksien synteettiset, rakenteelliset ja fysikaalisten ominaisuuksien yksityiskohdat käydään läpi, jonka jälkeen perehdytään yhdisteisiin, joissa magneettiset ja optiset ominaisuudet ovat yhdistetty. Tällaiset optomagneettiset yhdisteet eivät kuitenkaan pohjaudu lantanoseeneihin, joten tutkielmassa esitellään muita lantanoideihin pohjautuvia komplekseja, joissaa hyödynnetään donori-atomeja sisältäviä ligandeja. Nämä kompleksit eivät kuitenkaan luo optimaalista ligandikenttää, minkä takia näiden kompleksien magneettiset ominaisuudet ovat huonompia kuin lantanoseeneilla.