Asiakasväkivallan ilmenemisen yleisyys ja vaikutukset sosiaalityössä - Pajunen, Oona (2020)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan asiakasväkivallan ja sen uhan ilmenemisen yleisyyttä ja vaikutuksia sosiaalityössä. Tutkielmassa tutkitaan sosiaalityöntekijöiden kokemuksia asiakasväkivallan ilmenemismuotojen yleisyydestä sekä ilmiön heihin aiheuttamia vaikutuksia. Asiakasväkivalta sosiaalityöntekijöitä kohtaan on huolestuttava ilmiö. Ilmiöstä aiheutuvat vaikutukset ovat moninaisia ja sosiaalityöntekijöiden hyvinvointia uhkaavia. Tutkielmani aihe on tärkeä niin sosiaalityölle kuin sen tutkimuksellekin, sillä se tarjoaa tietoa sosiaalityön kentällä tapahtuvasta väkivallasta tai sen uhasta. Teoreettisena viitekehyksenä kandidaatintutkielmassani toimii teoria vahingoittamisen eri tasoista. Asiakasväkivalta ja sen uhka sosiaalityöntekijöitä kohtaan ilmenevät maailmanlaajuisesti eri tutkimuksissa. Asiakasväkivallan ilmenemismuotoja ovat muun muassa sanallinen häirintä tai aggressiivisuus, uhkailu, pelottelu, seksuaalinen häirintä ja fyysinen väkivalta. Tutkimuksista nousee esiin myös asiakasväkivallan ilmenemiseen liittyvä väheksyntä ja aliraportointi. Asiakasväkivallan ilmenemismuodoista nousevat esiin yleisimpinä sanallinen häirintä tai muu sanallinen väärinkäyttäytyminen sosiaalityöntekijöitä kohtaan. Tutkimusten mukaan fyysiset hyökkäykset sosiaalityöntekijöitä kohtaan jäävät harvinaisemmiksi verrattuna sanallisiin hyökkäyksiin. Asiakasväkivallasta syntyviä vaikutuksia voidaan jaotella kahteen osaan – sosiaalityöntekijöihin ja organisaatioon kohdistuviin vaikutuksiin. Asiakasväkivallan tai sen uhan vaikutukset sosiaalityöntekijöihin ovat niin psyykkisiä kuin fyysisiäkin. Vaikutuksia ovat muun muassa stressin, pelon ja ahdistuneisuuden oireet sekä stressin aiheuttamat fyysisen terveyden ongelmat. Myös työuupumus, poissaolot, motivaatioon liittyvät vaikeudet sekä yleisesti haasteet työskentelyssä työpaikalla ovat sosiaalityöntekijöihin kohdistuvia vaikutuksia asiakasväkivallasta. Organisaatioon kohdistuvat vaikutukset ovat organisaation järjestelmän pettäminen sekä suorituskyvyn heikentyminen, jotka vaikuttavat organisaation tehokkuuteen. Asiakasväkivallan ilmenemisen yleisyyttä tarkasteltaessa on huomioitava tutkimusten luotettavuus niiden aineistokokojen sekä eri kulttuurien ja tutkimuksiin liittyvien käytäntöjen suhteen. Kandidaatintutkielman yhtenä havaintona on, ettei asiakasväkivallan tutkimuksia voida mustavalkoisesti tulkita tai suoraan verrata toisiinsa. Tutkimukset tarjoavat ennemminkin tietoa ilmiöstä ja sen laajuudesta.