Rapture of the deep? : the effect of gas narcosis on decision-making in SCUBA divers - Ahti, Pauliina (2021)
Turvallinen tutkimus- ja virkistyssukellus vaatii monimutkaisia kognitiivisia toimintoja ja jatkuvaa päätöksentekoa. Vaikka kaasunarkoosi on tuttu useimmille sukeltajille jotka sukeltavat yli 30 metriin, sen vaikutuksia pidetään usein vähäisinä tai olemattomina matalammalla kuin 30 metrissä. Aikaisemmat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että narkoosi voi vaikuttaa sukeltajiin myös 30 metrin matalammalla puolen. Kuitenkin kaasunarkoosin vaikutuksista korkeampiin kognitiivisiin toimintoihin, kuten päätöksentekoon suhteellisen matalassa vedessä 30 metrin syvyydessä, on vain vähän tietoa. Heikentynyt päätöksenteko voi olla merkittävä turvallisuutta heikentävä tekijä sukeltajalle. Tässä tutkimuksessa tutkittiin, kuinka kaasunarkoosi vaikuttaa päätöksentekoon sukeltajilla, jotka hengittävät paineilmaa 30 metrin syvyydessä. Sukeltajat (N = 22) jaettiin 5- ja 30- metrin ryhmiin BIS/BAS -kyselylomakkeen perusteella. BIS/BAS -kysely on itsearviointikysely, jonka tarkoituksena on arvioida yksilön käyttäytymisen taustalla olevia motivaatiojärjestelmiä. Vedessä käytimme vedenalaisia tabletteja, jotka oli varustettu Iowa Gambling Task (IGT) -ohjelmalla. IGT on laajasti käytetty psykologinen testi, jota käytetään arvioimaan häiriöitä päätöksenteossa. Tietämyksemme mukaan tämä oli ensimmäinen kerta, kun testiä sovellettiin sukeltajiin. Sukeltajat 30 metrissä saivat matalammat pisteet IGT:ssä kuin sukeltajat 5 metrissä (GLM, z = -2,243, p = 0,025, df = 20). Tämä viittaa siihen, että narkoosi voi vaikuttaa päätöksentekoon sukeltajilla 30 metrin syvyydessä. Ikä, painoindeksi (BMI), sukupuoli tai sukellusten lukumäärä eivät vaikuttaneet IGT:n tuloksiin. Nämä tulokset tukevat aiempia tutkimuksia, jotka osoittavat, että kaasunarkoosia esiintyy suhteellisen matalassa syvyydessä ja näyttävät että se voi vaikuttaa korkeampiin kognitiivisiin toimintoihin.