Miten tekstistä, kuvasta ja äänestä syntyy audiovisuaalinen runoteos? - Ansas, Kati-Annika (2021)
Tässä tutkielmassa tarkastelen audiovisuaalisen runoteoksen osatekijöitä ja kokemista. Aluksi selvitän, miten videoruno ja runovideo eroavat toisistaan. Sen jälkeen puran audiovisuaalisen runoteoksen osiin ja tutkin näitä osia tarkemmin. Lopuksi kokoan teoksen jälleen kasaan ja pohdin sitä, miten se otetaan vastaan ja koetaan. Tämän lisäksi tutkin sitä, mistä audiovisuaalinen runoteos juontaa juurensa. Miten kuvaa ja runoa on alunperin ryhdytty yhdistämään ja miten esimerkiksi musiikki on aikoinaan liitetty runouteen? Tutkimuksen päätteeksi tarkastelen vielä kolmea yksittäistä audiovisuaalista runoteosta ja pohdin näiden teosten poetiikkaa osatekijöiden ja kokonaisuuden kannalta. Tutkimusaineistona käytän teorialähteiden ja esimerkkivideoiden ohella J.P. Sipilän sekä Riikamaria Helle-Kotkan ja Sanna Telkki-Kovan sähköpostihaastatteluja. Esimerkkivideoina käytän seuraavia teoksia: runovideon historiasta Peili (Tarkovsky 1975), videorunosta Nykyhetki ja minulla on mahdollisuus (Sipilä 2019), adaptaatiosta Varjofinlandia (edit) (Sipilä 2012) sekä runovideosta Välitila (PoetryFotogenic Team 2019).