Terapeuttien tunteisiin liittyvät havainnot, kokemukset ja sisäiset pohdinnat pariterapiaistuntojen jälkihaastatteluissa - Juntunen, Nea; Törmi, Heikki (2021)
Tavoitteenamme oli selvittää jälkihaastatteluiden avulla, millaisia emootioihin ja tunteisiin liittyviä havaintoja, kokemuksia ja pohdintoja terapeutit kertovat mieleensä nousseen terapiaistunnossa. Tutkimuksemme aineisto koostu kolmen pariterapiatapauksen istuntojen jälkeisistä terapeuttien videoavusteisista ja litteroiduista jälkihaastatteluista, jotka analysoitiin Grounded theory - menetelmällä sekä teoriaohjaavalla sisällönanalyysilla. Tutkimus on osa Jyväskylän yliopiston Psykoterapiaklinikan vuonna 2013 alkanutta Relationaalinen mieli -tutkimushanketta. Havaitsimme, että terapeuttien tunteisiin liittyvät pohdinnat terapiaistunnoissa kohdistuivat asiakkaisiin, terapeutteihin itseensä, interventioihin sekä yleisempään terapiatilannetta kuvaaviin asioihin, kuten tunnelmaan. Terapeuttien raportoimat yleiset kommentit terapiatilanteen tunnevaltaisista teemoista ovat uutta tietoa muihin terapeuttien jälkihaastattelututkimuksiin verrattuna. Havaintojemme mukaan terapeutti on terapiatilanteessa mukana tunteita kokevana ja aistivana henkilönä, ja että nämä terapeutin puolet voivat tehdä yhteistyötä terapiaprosessissa.