Käyttöoikeuksien hallinnan ja piratismin suhde videopeleissä - Lahtinen, Eero (2021)
Tutkielmassa kartoitetaan käyttöoikeuksien hallinnan (englanniksi Digital Rights Management, DRM) toteutuksien kehittymistä vastauksena ohjelmistopiratismiin, alkaen aikaisten kotitietokoneiden ajalta, painottuen kuitenkin Internetin mukana tulleeseen digitaalisen jakelun aikaan. Tutkielma tarkastelee tätä kehitystä videopelialan näkökulmasta, tarvittaessa verraten näkökulmia samanlaisia kasvukipuja kokeneiden alojen – kuten musiikkialan – kanssa. Tutkielman tavoite on selvittää kuinka hyödyllisiä tai haitallisia DRM-toteutukset todellisuudessa ovat videopelipiratismin torjumisessa. Tutkielmassa selviää, että toimivimmat DRM-toteukset ovat joko pelilaitteen raudassa (kuten pelikonsoleissa) toteutettuja tai ominaisuuksia, jotka ovat olemassa pelaajan iloksi tai ovat muuten pelistä erottamattomia. Hakkerit tulevat vääjäämättä murtamaan sellaiset ohjelmistopohjaiset DRM-lukot, joiden ainoa tehtävä on lisenssin puuttuessa estää pelin pelaaminen, ja jakamaan pelin piraattiversiota Internetissä maailmanlaajuisesti. Aineisto oli paljolti spekuloivaa, jonka vuoksi lisätutkimusta voisi tehdä kokoamalla konkreettisempia lukuja sellaisten pelien myynneistä ja laittomista latauksista, joissa on eri tasoisia DRM-toteutuksia. Tutkielma on muodoltaan kirjallisuuskatsaus.