Kartonkipakkauksen sivuliimautuvuus : kartonkituotteen ja liiman väliset kemialliset ja fysikaaliset vuorovaikutukset - Kankkunen, Eveliina (2021)
Tutkielman tarkoituksena oli etsiä tietoa kartonkipakkauksen sivuliimaukseen vaikuttavista tekijöistä ja selvittää kemiallisten vuorovaikutusten osuutta liimauksen onnistumisessa. Kartonkipakkauksien huokoisen pinnan seurauksena mekaaninen lukittautuminen on yksi merkittävä tekijä sivuliimauksessa. Lisäksi kartongin ja liiman välillä esiintyy heikkoja van der Waalsin vuorovaikutuksia, sekä sopivien olosuhteiden vallitessa vetysidoksia. Kemialliset vuorovaikutukset vahvistavat sitoutumista, ja niiden merkitys kasvaa, jos mekaanisen lukittautumisen mahdollisuudet vähenevät. Kemiallisten vuorovaikutusten esiintymistä voidaan myös edistää esimerkiksi käsittelemällä kartongin pintaa ja muuttamalla sen kemiallista koostumusta, muuttamalla liiman ominaisuuksia, kuten viskositeettia, tai lisäämällä liimauksen yhteydessä adheesiota edistäviä yhdisteitä.