Varpusen talvirunsauteen vaikuttavia tekijöitä suomalaisissa taajamissa - Viitanen, Lauri (2021)
Lajien elinympäristövaatimusten tunteminen on tärkeää niiden suojelun kannalta. Esimerkiksi maankäytön muutokset ja ilmastonmuutos ovat aiheuttaneet isolle joukolle lajeja hankaluuksia sopeutua muuttuvaan ympäristöön. Yhä useamman lajin kannat pienenevät, joten on tärkeää selvittää, miten ihmisen aiheuttamat häiriöt vaikuttavat niiden populaatioihin. Maankäytön muutokset ovat muuttaneet myös kaupunkeja elinympäristönä. Varpunen on jo pitkään sopeutunut elämään ihmisen seuralaisena, mutta viime aikojen nopeat muutokset sen elinympäristöissä ovat saattaneet vaikuttaa sen kantojen vähenemiseen. Varpuskanta on taantunut viime vuosikymmeninä selvästi maaseudulla, mutta myös taajamissa. Talvinen hengissä säilyminen on monelle lajille, kuten varpuselle, haaste. Varpusten tulee sekä vältellä petoja että hankkia riittävästi ravintoa. Tutkimukseni tarkoituksena oli selvittää miten suojapaikat, ravinto ja kilpailu vaikuttavat varpusten esiintymiseen taajamissa talvella. Varpusen elinympäristöjen suojelemisen kannalta on tärkeää selvittää, mitkä tekijät vaikuttavat niiden sijoittumiseen taajamissa. Tutkin vaikuttaako Suomessa parina viime vuosikymmenenä merkittävästi runsastunut pikkuvarpuskanta varpusten esiintymiseen. Tutkimuksessa laskettiin kaikki ruokinnat, pikkuvarpuset ja varpuset sekä pensasaitojen pituudet valituilta tutkimusalueilta. Tutkimusalueet olivat asumistiheydeltään erilaisia isojen teiden rajaamia kaupunginosia, joissa oli havaittu varpusia aiemmin. Tilastomallinnuksessa käytettiin yleistettyjä lineaarisia sekamalleja. Varpustiheyksiä selitettiin pensasaitojen pituudella, ruokintojen ja pikkuvarpusten määrällä sekä ihmistiheydellä. Varpusmäärät olivat suurempia, kun pensasaitoja tai ruokintoja oli paljon. Suurimmat varpusrunsaudet havaittiin korkean ihmistiheyden alueilla, joilla oli runsaasti ruokintoja ja pensasaitoja. Varpuset esiintyivät siis runsaimpina siellä, missä niillä oli tarpeeksi suojapaikkoja ja ravintoa. Pikkuvarpusten runsaudella ei havaittu olevan yhteyttä varpusten määrään. Pensasaidat ja ruokinnat olivat varpusen kannalta tärkeimpiä suurimman ihmistiheyden alueella eli kaupunkien keskustoissa. Varpusen vähenemisen pysäyttämisen kannalta olennaisinta olisi säilyttää riittävä määrä suoja- ja ruokailupaikkoja kaupungeissa.