Massadatan hyödyntäminen tietoturvallisuuden näkökulmasta - Niskanen, Tatu (2021)
Massadata, johon viitataan yleisesti myös käsitteellä Big data, on kokoelma dataa, joka on kooltaan todella suuri, se on luonteeltaan monipuolista ja hajanaista, ja sitä tulee nopeasti lisää. Massadata aiheuttaa organisaatioille hyötyjen ja mahdollisuuksien lisäksi myös monia tietoturvariskejä. Digitalisoitumisen mukanaan tuomat työkalut, kuten massadata ja sen useat sovellukset, halutaan usein nähdä vain taloudellisen kasvun ja tehokkuuden mahdollisuuksien kautta. Niiden todellista kokonaisvaltaisuutta ei aina hahmoteta riittävän kattavasti. Siksi tässä tutkielmassa tarkastellaan massadatan hyödyntämistä organisaatioissa sen aiheuttamien tietoturvariskien näkökulmasta. Ensin tutkielmassa selvennetään, miten eri organisaatioissa kerätään, käsitellään ja hyödynnetään massadataa, ja mihin sitä soveltamalla tyypillisesti pyritään. Massadatan hyödyntämisessä on kyse massiivisen raakadatamäärän keräämisestä, jota säilötään tyypillisesti usealla eri palvelimella tai muulla tallennusmedialla. Tästä raakadatasta pyritään jalostamaan hyödyllistä informaatiota data-analytiikan menetelmillä.