”Ja kyllähän me sellainen keskustelu käytiin silloin, että jos meille ei tule lapsia niin pysytäänkö me yhdessä” : naisten kertomuksia tahattoman lapsettomuuden merkityksestä parisuhteelle vanhemmaksi tultaessa - Slunga, Anna (2017)
Tutkimuksessa tavoitteena oli tarkastella naisten omia kokemuksia ja kertomuksia parisuhteestaan tahattoman lapsettomuuden aikana. Lisäksi tutkimuksen kiinnostus kohdistui siihen, miten naiset kuvasivat parisuhdettaan lapsettomuuden aikana ja millaisia merkityksiä parisuhteelle ja puolisolle annettiin lapsettomuuskertomuksissa. Tässä tutkimuksessa aineistona käytettiin yhdeksän (N=9) naisen haastattelua, joiden käyttöön pro gradu-tutkielmassa saatiin lupa tutkittavilta. Aineisto analysoitiin narratiivisin menetelmin. Naisten kertomista lapsettomuustarinoista analysoitiin juonirakenteiden suuntaa, sekä miten naiset positioivat itsensä sekä puolisonsa eri tarinatyypeissä. Juonikulun analyysin perusteella naisten tarinat näyttäytyivät erilaisina ja ne olivat jaettavissa kolmeen tarinatyyppiin: Yhdessä läpi lapsettomuuden, Vaikeuksien kautta tiimiksi sekä Lapsettomuus erottaa – tarinoiksi. Yhdessä läpi lapsettomuuden-tarinoissa parisuhdekerronta oli myönteistä ja lapsettomuus koettiin paria yhdistävänä yhteisenä kriisinä. Vaikeuksien kautta tiimiksi – tarinoissa parisuhdekerronta kääntyi kielteisestä myönteiseksi, kun lapsettomuuden jälkeinen vanhemmuus lopulta yhdisti paria. Lapsettomuus erottaa – tarinoissa parisuhdekerronta kääntyi tarinan edetessä kielteiseksi ja regressiiviseksi, ja lapsi parisuhdetta yhdistävänä ja täydellistävänä päämääränä jää saavuttamatta. Puolison toimijuus muuntui tarinatyyppien mukaisesti ja puoliso kuvattiin tarinoissa joko itsen kanssa samankaltaisena kokijana ja naisen tukena, sivuhenkilönä tai vastustajana.