”Kukaan ei voi antaa sitä taitoa sulle” : kokemuksia follow along-video-opetukseen osallistumisesta käsinseisonnan harjoittelussa - Vuoriainen, Antti (2021)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää millaisia kokemuksia henkilöillä on follow along videotallenteisiin perustuvaan ohjattuun opetukseen osallistumisesta käsinseisontataidon harjoittelussa. Kohderyhmänä toimi liikuntatieteellisen tiedekunnan 17 viikon mittaiseen tutkimusprojektiin ”Taitoharjoittelutauon vaikutus käsinseisontataidon pysyvyyteen” osallistuneet henkilöt. Tutkimuksestani hyötyvät video-opetuksesta ja taitoharjoittelusta kiinnostuneet. Aiempia tutkimuksia käsinseisontataidon harjoittelusta follow along-videotallenteiden pohjalta ei ole vielä tehty. Tutkimukseni otteena toimi fenomenologis-hermeneuttinen viitekehys ja tutkimus toteutettiin laadullisia menetelmiä käyttäen. Aineisto kerättiin kolmella kyselyllä sekä puolistrukturoidulla teemahaastattelulla. Yhteensä tutkimukseen osallistuneita oli kahdeksan. Kaikki interventioon osallistuneet olivat täysi-ikäisiä. Neljä osallistujaa vastasi kyselyihin ja osallistui haastatteluun. Neljä muuta tutkimukseen osallistunutta henkilöä vastasi vain kyselyihin. Aineisto analysoitiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin menetelmillä. Aineistosta nousi kaksi selkeää teemaa: Follow along videotallenteiden käytön edut ja haitat käsinseisonnan harjoittelun yhteydessä. Teemat jakautuivat vielä pienempiin alaluokkiin kuten palautteen saamiseen ohjaajalta ja harjoitteluturvallisuuteen. Tuloksista ilmenee, että follow along videotallenteiden käyttö soveltui erinomaisesti käsinseisontataidon opetuksessa hyödynnettäväksi menetelmäksi. Menetelmän suurimmat edut liittyivät sen tarjoamaan autonomiaan harjoittelun ajoittamisessa sekä rytmityksessä. Itsevarmuus harjoitella käsinseisontataitoa yksin kehittyi etenkin vähemmän käsinseisontaa aiemmin harjoitelleilla osallistujilla. Menetelmän heikkouksiksi voidaan lukea vähäinen mahdollisuus saada palautetta ohjaajalta. Videotallenteita käytettäessä on syytä pohtia, milloin saman videon käyttäminen useampaan kertaan on perusteltua? Videotallenteiden käyttöä motoristen taitojen harjoittamiseen harkitsevan opettajan on oltava motorisen oppimisen teoriasta perillä.