Vaatimusmäärittely ja ohjelmistojen ylläpito - Jokisuu, Annika (2021)
Ketterässä kehityksessä kehitetään tyypillisesti nopeasti ensimmäinen versio, jota sen jälkeen jatkokehitetään iteraatio kerrallaan. Jatkokehitystä kutsutaan myös ohjelmiston evoluutioksi. Ketterää vaatimusmäärittelyä käsittelevässä kirjallisuudessa kerrotaan ketterän vaatimusmäärittelyn tekniikoista, eduista ja haasteista. Kirjallisuudessa ei oteta kantaa siihen, onko vaatimusmäärittelyllä eroja riippuen siitä, tehdäänkö sitä alkukehityksen aikana vai jatkokehityksen aikana. Tässä tutkimuksessa tutkitaan tapaustutkimuksena kahta eri ohjelmistokehitysprojektia, joissa on kehitetty asiakkaalle suoraan ohjelmistoa. Näiden projektien pohjalta voidaan sanoa, että alkukehityksen aikana vaatimusmäärittelyssä käytetään erilaisia tekniikoita monipuolisemmin kuin jatkokehityksen aikana. Alkukehityksessä vaatimukset ovat usein abstrakteja, kun taas jatkokehityksen aikana ne ovat hyvin yksityiskohtaisia. Jatkokehityksen aikana myös toimittajan ja tilaajan välinen luottamus kasvaa eikä kaikista uusista vaatimuksista keskustella yhtä tarkasti kuin alkukehityksen aikana. Vaatimusmäärittelyn muuttumisen voidaan katsoa liittyvän tilaajan oppimiseen ohjelmistokehityksestä sekä siihen, että tilaaja ja toimittaja tuntevat toisensa paremmin jatkokehityksen aikana.