Tunnepuhe ja tunteisiin reagoiminen pariterapia-asiakkaiden jälkihaastatteluissa - Saarinen, Erika; Kyyrönen, Aliina (2021)
Pro gradu -tutkielmassamme tutkimme tunnepuheen esiintymistä ja tapoja sanoittaa tunteita pariterapiaistuntojen jälkihaastatteluissa (SRI, Stimulated Recall Interview). Tiedetään, että parisuhteessa olevien kumppanien välillä on tunneyhteys, ja siksi myös tunteiden tarkasteleminen pariterapiassa on tärkeää. Aineisto koostui kymmenen asiakasparin litteroiduista jälkihaastatteluista, joita oli yhteensä 36. Aineisto on kerätty osana Jyväskylän yliopiston Relationaalinen Mieli -tutkimushanketta. Tarkastelimme tunnepuhetta aineistolähtöisen sisällönanalyysin keinoin, ja löysimme 13 erilaista itseen ja toisiin liittyvää tunnepuheen luokkaa, joista 11 yhdistyi kolmeksi yläluokaksi. Kaksi tunnepuheen muotoa jätettiin yläluokkien ulkopuolelle. Tunnepuhetta esiintyi aineistossa runsaasti, ja tunnepuheeksi luokiteltavia kohtia oli yhteensä 764. Tutkimuksessamme havaitsimme, että tyypillisin tapa sanoittaa tunnekokemusta oli tunteen suora nimeäminen. Toisiksi yleisimmin asiakkaat käyttivät implisiittisiä tunnekuvauksen muotoja. Itseen kohdistuvan tunnepuheen lisäksi myös kumppanin tunnekokemusta kommentoitiin erilaisin tavoin. Tutkimuksessamme teimme myös lisähavainnon tunteen uudelleen viriämisestä jälkihaastattelutilanteessa, jota kuvattiin osana itseen kohdistuvan tunnepuheen luokkia. Tunteen uudelleen viriäminen osana jälkihaastatteluja sopii yhteen aiempien aihepiirin tutkimusten havaintojen kanssa. Tutkielmassamme olimme lisäksi kiinnostuneita mahdollisista sukupuolten välisistä eroista tunnepuheen tuotossa, mutta tilastollisesti merkitsevää eroa ei tässä tutkimuksessa ryhmien välillä havaittu. Tutkimuksemme tulokset tuottivat uutta tietoa erilaisista tavoista kuvata omaa tunnekokemusta sekä kommentoida toisiin (kumppani, perhe) liittyviä tunnepitoisia sisältöjä. Emootioiden kanssa työskentely voi itsessään olla terapeuttista, ja jälkihaastattelutilanne tarjoaa mahdollisuuden lisääntyneelle itsenäiselle tunnetyöskentelylle terapiaprosessin rinnalla.