Asiakkaan trauma sosiaalityön kysymyksenä : näkökulmana ammatillinen toimijuus - Kolehmainen, Kiira (2021)
Tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia sosiaalityöntekijöiden näkemyksiä asiakastyössä ilmenevästä traumasta. Tavoitteena oli tuoda esiin, miten sosiaalityöntekijät jäsentävät traumaa ja sen seurausten näkymistä asiakastyössä. Lisäksi tavoitteena oli tarkastella, millaisia ammatillisen toimijuuden ulottuvuuksia trauman työssä huomioimiseen liittyy. Tutkimus pyrkii tuomaan näkyväksi sitä, että trauma on suoraan tai välillisesti läsnä sosiaalityön arjessa, sekä sitä, mitä traumasta tiedetään sosiaalityössä. Laajempi yhteiskunnallinen merkitys kiinnittyy trauman näkyväksi tekemiseen ja sosiaalialan palveluiden kehittämiseen traumoja huomioivimmiksi esimerkiksi sosiaalityön ammatillisen toimijuuden kautta. Tutkimus on kvalitatiivinen. Aineisto on kerätty haastattelupyynnön avulla ja koostuu yhdentoista sosiaalityöntekijän yksilöhaastattelusta. Tutkimushaastattelut on analysoitu aineistolähtöisen ja teoriaohjaavan sisällönanalyysin avulla. Tutkimusta ohjaavana teoreettisena viitekehyksenä on toiminut ammatillisen toimijuuden käsite. Tutkimustulokset jakautuvat kahteen pääluokkaan, joista toinen on aineistolähtöinen ja toinen teorian ohjaama. Aineistolähtöiset tulokset jakaantuvat neljään yläluokkaan, jotka ovat trauman hahmottaminen, sosiaaliset ongelmat, ylisukupolvisuus sekä palveluiden joustamattomuus. Teorian ohjaamat tulokset jakaantuvat kolmeen yläluokkaan, jotka ovat työssä vaikuttaminen, työkäytäntöjen kehittäminen ja ammatillisen identiteetin neuvottelu. Tutkimuksen perusteella sosiaalityöntekijät näkivät tärkeänä trauman ja traumatisoitumisen oireiden tunnistamisen ja traumatietoisuuden lisäämisen sosiaali- ja terveyspalveluissa. Traumatiedon ja - ymmärryksen kerryttäminen piirtyy esiin haluna ymmärtää asiakkaiden monimutkaisia tilanteita, jotta asiakkaita osattaisiin tukea ja ohjata tarvittavan avun piiriin paremmin. Sosiaalityöntekijöiden ammatillinen toimijuus kiinnittyy näin myös ammattieettisiin arvoihin ja niiden mukaan toimimiseen. Pyrkimys vahvaan ammatilliseen toimijuuteen näyttäytyy aineiston valossa sekä asiakkaiden aseman parantamiseen, että omaan osaamiseen ja työssä jaksamiseen kiinnittyvänä. Tutkimus lisää ymmärrystä sosiaalityön kentän monipuolisista osaamisvaatimuksista, sekä sosiaalityöntekijöiden toiveista saada lisää tietoa ja koulutusta traumaan liittyen.