Tietoturvariskien hallinta organisaatioissa - Pollari, Elina (2021)
Tässä tutkimuksessa tarkastellaan tietoturvariskien hallintaa organisaa-tioissa. Tutkimuksen tavoitteena on tunnistaa ne keskeiset tekijät, jotka yrityksen on huomioitava oman tietoturvallisuuden hallinnassa ja yritykseen kohdistuvien tietoturvariskien hallinnassa. Tutkimus on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, jossa aiemman kirjallisuuden perusteella on pyritty löytämään aiheeseen liittyviä yhteisiä tekijöitä, joiden voidaan katsoa olevan keskeinen osa yrityksen tietoturvan ja tietoturvariskien hallinnan suunnittelussa ja toteuttamisessa. Tutkimuksessa käydään läpi useiden eri tutkijoiden ja kirjoittajien teoksia. Aiempien tutkimusten vertailulla pyritään löytämään yhteisiä tekijöitä eri tutkijoiden välillä. Näiden yh-täläisyyksien avulla pyritään löytämään ne kohdat, joita laajimmin pidetään aiheen kannalta keskeisimpinä toimintatapoina tai ns. parhaina käytänteinä. Tutkimuskysymykseen on pyritty vastaamaan vertailemalla kirjallisuutta niin tietoturvariskien tutkimusten, tietoturvariskien hallinnan standardien ja viitekehysten kautta kuin myös muun tietoturva käytänteiden hallintaa käsittelevän kirjallisuuden kautta. Tutkimuskysymykseen on vastattu kuvaamalla tietoturvan- ja tietoturvariskien hallinnan kannalta keskeiset toimet, joita yrityksessä tarvitsee suorittaa, sekä avaamalla mitä toimintoja eri osa-alueet pitävät sisällään ja mihin yrityksen tulee kiinnittää huomiota. Tämän tutkimuksen yhtenä havaintona on riskien arvioinnin tärkeyden korostaminen miltei jokaisessa läpi käydyssä kirjallisuudessa. Tarkasteltaessa erikseen jokaista tietoturvan hallinnan osa-aluetta, on miltei jokaisen prosessin alussa suositeltu riskien arviointia. Riskien arviointi antaa yritykselle näkemyksen siitä, millaisia ovat juuri kyseistä organisaatiota uhkaavat riskit. Riskien tunnistamisen jälkeen voidaan lähteä suunnittelemaan niitä toimenpiteitä, joilla yritykset voivat kehittää itselleen toimivan riskienhallintastrategian.