"Musta raivo" : mustasukkaisuuteen liittyvät puheenvuorot väkivallan tekijöille suunnatussa interventiossa - Huttu-Hiltunen, Ronja; Kortelainen, Liisa (2021)
Mustasukkaisuuden on todettu olevan yhteydessä aggressiiviseen käytökseen ja se on riskitekijä lähisuhdeväkivallalle. Mustasukkaisuus on myös yksi yleinen väkivallan tekijöiden antama perustelu lähisuhdeväkivallalle. Useissa kulttuureissa mustasukkaisuus koetaan intohimon ja rakkauden osoituksena. Tämä näkyy myös populaarikulttuurissa, jossa mustasukkaisuuden seurauksena aiheutuvaa väkivaltaa ja vallankäyttöä romantisoidaan. Mustasukkaisena tehty väkivalta nähdään usein hyväksyttävämpänä kuin väkivalta, johon ei liity mustasukkaisuutta. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella miten ja mitä lähisuhdeväkivallan tekijöille suunnatussa ryhmäinterventiossa puhutaan mustasukkaisuudesta. Jyväskylän malli on lähisuhteissa väkivaltaa käyttäneille suunnattu ryhmäinterventio, jonka tavoitteena on väkivallan ehkäiseminen luomalla ryhmäläisille uusia toimintamahdollisuuksia vaihtoehtona väkivallalle. Tutkimuksemme aineistona käytettiin Jyväskylän Mallin ryhmäistunnoista tehtyjä videotallenteita. Otokseemme valikoitu 15 istuntoa vuosilta 2017–2019. Analysoimme yhteensä 15 ryhmäläisen ja viiden ryhmänohjaajan puheenvuoroja. Toteutimme tutkimuksen laadullisena tutkimuksena ja analyysimenetelmänä käytimme sisällönanalyysiä. Tutkimuksessamme havaitsimme, että mustasukkaisuuteen liittyvät puheenvuorot voitiin jakaa neljään eri pääluokkaan, jotka olivat 1) Mustasukkaisuus negatiivisena kokemuksena, 2) Selitykset ja perustelut mustasukkaisuudelle, 3) Mustasukkaisuuden seuraukset sekä 4) Mustasukkaisuus normaalina ja hallittavana kokemuksena. Tutkimus osoitti, että mustasukkaisuus koettiin väkivallan tekijöiden mukaan lähes poikkeuksetta negatiiviseksi ja hallitsemattomaksi tunnekokemukseksi, johon ei voi vaikuttaa. Mustasukkaisuuden koettiin aiheuttavat parisuhteelle lukuisia negatiivisia seurauksia, kuten väkivaltaa. Tästä johtuen mustasukkaisuutta ei koettu osaksi romanttista rakkautta. Mustasukkaisuudesta puhuttaessa esiin nousi maskuliinisiin rakenteisiin liittyviä teemoja kuten pelko miehen kunnian menetyksestä, minkä voidaan tulkita johtuvan kulttuurisista omaksutuista käsityksistä liittyen parisuhteeseen ja sukupuolirooleihin. Ryhmänohjaajat yhdessä ryhmäläisten kanssa keskustelivat keinoista, joilla mustasukkaisuutta voisi hallita ja näin välttyä väkivaltatilanteilta. Tutkimuksemme osoittaa, että mustasukkaisuuden puheeksi ottaminen väkivallan tekijöille suunnatussa interventiossa on hyödyllistä väkivallan vähentämiseksi.