”Demokratia on evoluution eikä revoluution tulos." : tulkintoja kansalaisaktiivisuuden taustoista - Luoma, Tuomas (2021)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella sitä, millaisia ilmiöitä on löydettävissä kansalaisaktiivisuuden taustalta. Tutkimuksessa selvitetään millaisilla tavoilla suomalaiset vaikuttavat ja minkälaiset sosiodemografiset taustatekijät ennustavat kansalaisaktiivisuutta. Tutkimuksessa luodaan katsausta kansalaisyhteiskunnan historiaan, erilaisiin piirteisiin ja pohditaan sen sisällä tapahtuvaa kansalaisaktiivisuutta. Tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä kansalaisaktiivisuutta tarkastellaan eritysesti Neil Smelserin kollektiivisen toiminnan lisäarvomallin ja Otthein Rammstedtin yhteiskunnallisten liikkeiden prosessimallin valossa.