Internationalization of Finnish digital service firms - Palkio, Lilli (2021)
Globalisaation ja digitalisaation myötä palvelusektorin kansainvälistyminen on kasvanut merkittävästi viime vuosikymmenien aikana. Lisäksi nämä edistysaskeleet ovat luoneet uusia liiketoiminta mahdollisuuksia, kuten digitaalisten palveluiden luominen/tuottaminen. Aiemmat yritysten kansainvälistymistä koskevat tutkimukset ovat kuitenkin keskittyneet pitkälti tuotantoteollisuuteen ja olemassa olevat teoriat ovat luotu ennen digitali-soitumista. Tässä tutkimuksessa näkökulma kansainväistymiseen on modernimpi ja tutkimus keskittyy digitaalisten palveluviejien kansainvälistymisprosessiin. Tutkimus rajattiin koskemaan Suomalaisia digitaalisia palveluvientiyrityksiä, jotka ovat laajentuneet ulkomaisille markkinoille viime aikoina. Käsitys prosessista saatiin pitämällä neljä puolistrukturoitua haastattelua. Laadullisen tutkimuksen avulla pyrkimys oli tutkia ja lisätä ymmärrystä digitaalisten palveluvientiyritysten kansainvälistymisestä. Lisäksi tämä työ pyrki selvittämään, miten fyysinen etäisyys, verkostot ja yrittäjähenkisyys vaikuttivat ulkomaille laajentumiseen tässä yhteydessä. Tulokset osoittavat, että suomalaisten digitaalisten palveluyritysten kansainvälistyminen alkaa pian perustamisen jälkeen. Tärkeimmät syyt ja motivaatio ulkomaille laajentumiseen ovat halu kasvattaa liiketoimintaa, rajoitetut mahdollisuudet kotimaan markkinoilla sekä yrittäjän/johdon orientaatio kansainvälistymistä kohtaan. Digitaalisen palveluyrityksen fyysinen läsnäolo kohdemarkkinoilla riippuu palvelun luonteesta ja se määräytyy aineettomien/konkreettisten tekijöiden perusteella. Markkinavalinta perustuu strategisiin tekijöihin, kuten kilpailutilanteeseen sekä maan sosioekonomiseen tilanteeseen. Tulokset osoittavat, että fyysinen etäisyys markkinoista vaikuttaa eniten markkinavalintaan, kun taas verkostoilla ja yrittäjähenkisyydellä on merkittävä rooli kansainvälistymiselle välttämättömän resurssien, osaamisen ja tuen tarjoajina. Koska Suomen markkinat ovat rajalliset, kansainvälistyminen voidaan tulosten perusteella nähdä väistämättömänä vaiheena suomalaisille palveluyrityksille, kun tähtäimessä on liiketoiminnan kasvattaminen.