What affects the intention to change information security behavior when using biometric authentication in mobile payments? - Väli-Klemelä, Ainohelena (2021)
Mobiilimaksut ja mobiilimaksusovellusten käyttö ovat lisääntyneet merkittävästi viime vuosina. Käyttäjät käyttävät erityyppisiä tunnistautumismenetelmiä mobiilimaksujen suorittamiseen, mukaan lukien biometrinen tunnistautuminen. Yleisimmät mobiilimaksamisen biometriset tunnistustavat ovat sormenjälki- ja kasvojentunnistus. Käyttäjien määrän lisääntymisen myötä myös tietoturvauhat mobiilimaksuille ja biometriseen tunnistamiseen ovat lisääntyneet. Tämä johtaa siihen, että käyttäjien on pakko muuttaa tietoturvakäyttäytymistään vastaavasti. Tämän pro-gradu -tutkielman tarkoituksena oli tutkia, mitkä ovat tärkeimmät tekijät, jotka vaikuttavat tietoturvakäyttäytymisen muutoksiin, kun käytetään biometristä tunnistautumista mobiilimaksaessa. Lisäksi selvitettiin, onko tietoturva-alan ammattilaisten ja muiden kuin turvallisuusalan ammattilaisten välillä eroa. Tämä tutkielma koostuu kirjallisuuskatsauksesta ja empiirisestä tutkimuksesta, joka tehtiin kvalitatiivisena tutkimuksena. Tämän tutkimuksen tiedot kerättiin tekemällä puolistrukturoituja haastatteluja tietoturva-alan ammattilaisten ja ei-ammattilaisten kanssa. Tiedot analysoitiin haastatteluissa havaittujen seitsemän eri teeman avulla: käytettävyys, luottamus ja itsevarmuus, tietoturvatietoisuus, muiden käyttäytyminen, uusi näkökulma elämään, uudet lainsäädännöt ja määräykset sekä havaitut riskit, uhat, haavoittuvuudet ja tapahtumat. Tulokset osoittavat, että käytettävyys on keskeinen tekijä, joka vaikuttaa tietoturvakäyt- täytymisen muutokseen. Käyttäjät ovat valmiita uhraamaan turvallisuutensa saadakseen käytettävyyttä. Lisäksi luottamus valmistajia kohtaan vaikuttaa käyttäytymiseen. Tutkielmassa havaittiin myös, että tietoturvauhilla ja -tapahtumilla on vaikutusta käyttäytymiseen, mutta uhan tai tapahtuman lisääntynyt vakavuus lisää myös sen vaikutusta. Tietoturva-alan ammattilaisten ja muiden kuin ammattilaisten välillä ei havaittu merkittäviä eroja, mikä saattaa osoittaa, että muiden kuin turvallisuusalan ammattilaistenkin tietoturvaosaaminen on nykyään melko korkea, ja sitä kannattaisi tutkia enemmän.