Pastissi kirjoittajan työvälineenä - Tressel, Laura (2021)
Kandidaatintyössäni tutkin, minkälainen kirjoittajan työväline pastissi on. Lähtökohta tutkimukselle oli yhtäältä kiinnostukseni pastissien tekemiseen ja toisaalta havaintoni siitä, että pastissi ei yleensä nauti suosiota kirjoitta jien keskuudessa. Pastissi jää myös kirjoittajakoulutuksissa ja kirjoitusoppaissa melko vähälle huomiolle. Tutkimukseni on autoetnografinen tutkimus, jossa pyrin selvittämään, kuinka käytän pastissityöskentelyä omassa kirjoittamisessani. Tutkin pastissin kokemuksellista antia kirjoittajan työvälineenä aidossa kirjoitustilan teessa. Yksilöllistä kirjoitusprosessiani sanoittamalla toivon avartavani näkemystä luovien prosessien kirjavuu desta ja kirjoittamisesta. Pidin työpäiväkirjaa pastissityöskentelystäni kahden ja puolen kuukauden ajan. Työpäiväkirja toimi tutkimusai neistonani ja analysoin sitä temaattisella sisällönanalyysillä. Työpäiväkirjamerkintöjeni esiin nostamien teemo jen kanssa tässä tutkielmassa keskustelee monipuolinen kirjoittamisen tutkimukseen ja kirjallisuustieteeseen liittyvä tutkimustieto. Tutkielmani tulokset kertovat sekä pastissista työvälineenäni että minusta kirjoittajana. Pastissin kirjoittaminen herätti minussa kirjoittajana pääosin myönteisiä tunteita, mutta myös epäilyksiä ja kyllääntymistä. Pastissointi helpotti kirjoittamisen aloittamista ja tekstin tuottamista sekä purki kirjoittamiseen kohdistuvaa luomisen pai netta. Pastissi mahdollisti kielelliset kokeilut ja itselle epätyypillisen ilmaisun löytämisen. Pastissityöskentely ohjasi minua tarkkaan lukemiseen ja tyylin rakentumisen tutkimiseen. Pastissi osoittautui käytössäni joustavaksi kirjoittajan työvälineeksi, jota lähestyin kirjoitushetken tarpeen mukaan joko tiukan menetelmällisesti tai pelkän inspiroitumisen näkökulmasta. Hyödynsin pastissia tiedostamattani hyvin tavoitteellisesti ja etsin pastissoimalla toisten kirjoittajien tyyleistä keinoja oman käsikirjoitukseni äänien löytämiseksi. Tutkimukseni osoittaa, että pastissin tekeminen voi avata kirjoittajalleen paljon monipuolisempia mahdollisuuk sia tekstityöskentelyyn kuin ainoastaan tyylin mekaanisen harjoittelun.