Ulkoisen linkityksen vaikutus verkkotunnuksen hakukonesijoitukseen Googlessa - Ranta, Niilo (2021)
Ulkoinen linkitys on ulkoisen hakukoneoptimoinnin osa-alue, jolla on vaikutusta verkkotunnuksen menestykseen Googlen hakutuloksissa. Hakukoneoptimointi eli SEO jaetaan tyypillisesti sisäiseen ja ulkoiseen optimointiin, joista ulkoinen linkitys edustaa jälkimmäistä. Ulkoisen linkityksen vaikutusten tarkka analysointi vaatii linkin anatomian eli teknisen rakenteen tuntemista. Rakenteen hahmottamisen myötä linkin toiminta kahden verkkotunnuksen välillä on helpompi ymmärtää, kuten myös ulkoisen linkityksen käytännön toteutus eli linkkien rakentaminen. Googlen algoritmihistorian läpikäyminen on tarkasteltaessa ulkoisen linkityksen vaikutuksia nykypäivän näkökulmasta. Näin pystytään myös tekemään tarkka havainto siitä, miten Googlen sivuja arvosteleva PageRank-algoritmi toimii tänä päivänä. Tämän tutkielman tarkoitus on selvittää millä eri tavoin ulkoinen linkitys vaikuttaa verkkotunnuksen menestykseen hakukonetulokissa. Tutkielma toteutetaan kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, jossa lähdeaineistona käytetään kattavasti alan tieteellistä julkaisuja ja muuta kirjallisuutta. Akateemisessa lähdekirjallisuudessa painotetaan uusimpia julkaisuja, joita alan asiantuntijasivustot täydentävät. Ulkoisen linkityksen vaikutukset on sidottu vahvasti seuraaviin asioihin: minkälainen on inbound-linkin rakenne, minkälaisesta kontekstista linkki on peräisin ja mitä keinoja linkin hankintaan on käytetty. Ulkoisen linkityksen hankinta on tiiviisti yhteydessä SEO:n toteutusmoraaliin, joka jakautuu Googlen ohjeistuksen mukaiseen oikeaoppiseen ja manipulatiiviseen toimintaan. Mikäli verkkotunnukseen kohdistuu negatiivinen vaikutus, on se mahdollinen seuraus hakukoneen sääntöjen vastaisesta toiminnasta.