Web-sovellusohjelmointi Scala-ohjelmointikielellä - Parpala, Joni (2021)
Nykyisten web-sovellusten kasvavat vaatimukset painostavat etsimään ratkaisuja tavanomaisten ohjelmointiparadigmojen ulkopuolelta. Tässä tutkielmassa selvitetään, miten funktio-ohjelmoinnin ja olio-ohjelmoinnin perusperiaatteita yhdistävä Scala-ohjelmointikieli soveltuu web-sovellusten ohjelmointiin. Tutkimuskysymyksenä on ”Miten Scala-ohjelmointikieltä voi käyttää web-sovellusohjelmoinnissa?”. Tuloksena saadaan, että Scalalle on kehitetty hyviä web-sovelluskehitykseen soveltuvia sovellusviitekehyksiä, ja että kielen ydintoiminnallisuuksia, kuten tehokasta moniajoa ja tiivistä syntaksia, sekä kielen laajaa ohjelmakirjastotarjontaa voidaan hyödyntää web-soveluskehityksessä tehokkasti.