”Osallisuus ei ole toiveiden täyttämiskaivo ” : varhaiskasvatushenkilöstön näkemyksiä esioppilaiden osallisuudesta ja osallisuuden toteutumisesta alkuluokassa - Mustonen, Marita (2021)
Tässä tutkimuksessa tavoitteena oli selvittää alkuluokan varhaiskasvatushenkilöstön käsityksiä osallisuudesta. Lisäksi tarkasteltiin miten esioppilaan osallisuus tällä hetkellä toteutuu alkuluokassa. Tutkimuksen kontekstina on alkuluokka, jossa opiskelee esioppilaita sekä ensimmäisen ja toisen luokan oppilaita. Tutkimuksen tarkoituksena oli tuoda esille, mitkä asiat edistävät ja ehkäiset esioppilaan osallisuuden alkuluokassa. Lisäksi tavoitteena oli löytää keinoja, kuinka pystytään lisäämään esioppilaan osallisuutta alkuluokassa.