Nettikiusaaminen kyberrikollisuuden muotona - Sahi, Santeri (2021)
Nettikiusaaminen on vakava ilmiö, joka on 2000-luvun alusta lähtien vakiinnuttanut asemaansa etenkin lasten ja nuorten keskuudessa. Nettikiusaamisen on todettu aiheuttavan etenkin uhreissa mutta myös kiusaajissa masennusta, itsetunnon laskua, toivottomuutta ja yksinäisyyttä, jotka ovat esiasteita itsetuhoisuudelle. Toistaiseksi nettikiusaamisen tutkimus on tuottanut jokseenkin ristiriitaisia tuloksia, ja keinot ilmiön torjumiseen ovat olleet sen mukaisia. Myös kyberrikollisuus on yleistynyt ja aiheuttaa vahinkoja etenkin taloudellisesti, mutta myös muilla tavoin, kuten suoraan fyysiseen maailmaan vaikuttamalla. Toisin kuin nettikiusaamisen kohdalla, kyberrikollisuutta on onnistuttu torjumaan melko tehokkaasti jo vuosikymmeniä. Tässä tutkielmassa tarkastelemme nettikiusaamista osana kyberrikollisuutta, tavoitteena pyrkiä selvittämään voidaanko nettikiusaaminen nähdä kyberrikollisuuden muotona ja onko kyberrikollisuuden torjunnan keinoja mahdollista hyödyntää nettikiusaamisen torjunnassa.