Graphene-based drug delivery platforms - Liljedahl, Ia-Beate (2021)
Tämän pro gradu -tutkielman kirjallisuuskatsaus käsittelee grafeenipohjaisia lääkekuljettimia. Tutkielmassa perehdytään grafeenin ja sen johdannaisten, grafeenioksidin ja pelkistetyn grafeenioksidin, kemiallisiin ominaisuuksiin ja funktionalisointiin sekä grafeeniin pohjautuvien materiaalien biologiseen käyttäytymiseen, mukaan lukien käyttäytyminen biologisissa nesteissä, biokertyminen, annostelureitit, immuunivasteet ja tulehdukselliset vasteet, solutargetointi, solumyrkyllisyys ja käyttäytyminen veren komponenttien kanssa. Lisäksi esitellään syöpälääkeaineiden liittäminen grafeenipohjaisiin lääkeainekuljettimiin ja lääkeaineiden vapauttaminen alustoista. Kokeellista osiota alustavassa miniprojektissa valmistettiin grafeenioksidiin ja pelkistettyyn grafeenioksidiin pohjautuvat yhdisteet, GO-PheOtBu ja rGO-PheOtBu Jyväskylän yliopistossa. Tutkielman kokeellinen osio suoritettiin Orionilla, ja työn tavoite oli valmistaa grafeenioksidiin pohjautuvia konjugaatteja, joihin liitettyjä linkkereitä voidaan hyödyntää SPAAC-reaktioissa. SPAAC-reaktioissa tavoite oli muodostaa 1,2,3-triatsoli bisyklononyynin sisältämän konjugaatin ja syntetisoidun pienmolekyylin atsidiryhmän avulla. Projektissa valmistettiin rGO-amiini-BCN-PEG konjugaatti, jonka rakenne vahvistettiin FT-IR karakterisoinnilla.