The role of principal in process of change : leading the enactment of core curriculum for early foreign language learning - Nenonen, Mikko (2021)
Tutkimuksen tarkoitus oli tutkia rehtoreiden kokemuksia ja johtamiskäytäntöjä muutosprosessissa ja tarkemmin varhennetun kielenopetuksen opetussuunnitelman perusteiden käyttöönotossa. Opetussuunnitelman muutos tuli voimaan 2020. Aineisto kerättiin kuudelta osallistujalta puolistrukturoituja teemahaastatteluja avulla. Osallistujat olivat kuuden eri peruskoulun rehtoreita kahden eri kaupungin alueelta, pääkaupunkiseudun ulkopuolelta. Aineisto analysoitiin tunnistamalla teemoitellen neljä pääteemaa, jotka sisälsivät monia alateemoja. Neljä pääteemaa olivat 1) rehtori ja johtajuus, 2) kokemukset muutoksesta, 3) osallisuus opetussuunnitelman tekemiseen ja 4) varhennetun kielenopetuksen toteuttaminen. Näiden teemojen kautta tutkittiin rehtoreiden johtamiskäytäntöjä ja kokemuksia. Tulokset osoittavat, että rehtoreiden johtamiskäytänteissä on paljon yhtymäkohtia muutosjohtajuuden periaatteiden kanssa ja että uuden varhennetun kielenopetuksen opetussuunnitelman käyttöönottaminen koettiin kouluilla vaihtelevasti. Löydetyillä johtamiskäytänteiden elementeillä oli yhtymäkohtia myös muihin tutkimuksiin ja kirjallisuuteen muutosjohtajuuden periaatteiden lisäksi. Aineistossa ilmenneellä rehtoreiden johtamiskäytänteiden ja muutosjohtajuuden yhteneväisyyksillä ja positiivissävytteisillä kokemuksilla opetussuunnitelman muutoksista saattaa olla yhteys ja sen suhteen lisätutkimus olisi tarpeellista.