Taistelu Talvivaarasta : julkisen oikeuttamisen analyysi Talvivaaran kaivostoimintaa koskevasta keskustelusta - Ahlqvist, Sami (2021)
Tutkielmassa tarkastellaan keskustelua Talvivaaran kaivostoiminnasta Luc Boltanskin ja Laurent Thévenot'n oikeuttamisteorian viitekehyksessä. Tutkielman tavoitteena on selvittää, millaisia oikeuttamistapoja Talvivaaran toimintaa kritisoivat ja puolustavat henkilöt käyttävät vaateidensa tukena. Tutkielman aineisto koostuu Kainuun Sanomissa 1.1.2012 – 31.12.2014 välillä julkaistuista mielipidekirjoituksista. Mielipidekirjoituksia on yhteensä 46 kappaletta ja niissä esiintyy 52 vaadetta, joiden yhteydessä esiintyy yhteensä 143 erillistä oikeutustapahtumaa. Tutkielman analyysi tapahtuu julkisen oikeuttamisen analyysimenetelmän avulla. Analyysissa tarkasteltavia muuttujia on kuusi, mutta tutkielman ensisijainen fokus on käytetyissä oikeutuksissa. Talvivaaraa koskevan keskustelun ytimessä olivat huoli kaivoksen ympäristövaikutuksista, markkinakritiikki sekä huoli Talvivaaran tuottamien työpaikkojen säilyvyydestä. Kannanottoja oli sekä puolesta että vastaan. Vastustavassa puheessa painottuivat ekologiaoikeutukset ja puolustavassa vedottiin erityisesti teollisuuden maailman mukaisiin arvoihin. Kompromisseja ja ratkaisuja etsittiin erityisesti työllisyysvaikutusten ja ympäristövaikutusten väliltä. Tutkimuksen ensisijaisena tavoitteena on lisätä ymmärrystä Talvivaaraan ja yleisemmin suomalaiseen kaivosteollisuuteen liittyvän keskustelun ominaispiirteistä ja ulottuvuuksista sekä koetella julkisen oikeuttamisen analyysimenetelmää yksittäisten kiistojen tutkimuksessa.