Rekrytoinnin haasteet sotilasmusiikkialalla : mistä aseet työvoimapulaan? - Varis, Hanna (2021)
Pro gradu -tutkielmani lähtökohtana ovat sotilasmusiikkialalla ilmenneet haasteet uusien soittajien rekrytoinnissa. Aihe on ajankohtainen ja koskettaa kaikkia maamme sotilassoittokuntia. Teoriaosuudessa keskityin suomalaisen sotilasmusiikin kehitykseen sen alkumetreiltä nykypäivään saakka sekä rekrytointiin ja työnantajakuvaan käsitteinä. Tavoitteenani oli löytää keinoja sotilasmusiikkialan rekrytoinnin tehostamiseen. Tutkimuksen kohteina olivat sotilasmusiikkialalla jo työskentelevien ammattimuusikkojen lisäksi soittokunnissa avustajina toimineet soittajat sekä musiikin ammattiopiskelijat.