Ohjelmointirajapinnat kilpailutekijänä - Pelkonen, Riku (2021)
Tässä tutkimuksessa tarkastellaan kirjallisuuskatsauksen keinoin, millä eri tavoin ohjelmointirajapinnat voivat olla merkittävä kilpailutekijä yrityksille. Tutkimuksessa määritellään mikä ohjelmointirajapinta on, mitkä ovat eri ohjelmointirajapintaluokkien eroavaisuudet, sekä käsitellään ohjelmointirajapintojen historiaa ja kehitystä paremman yleiskuvan saamiseksi aiheesta. Tutkimustuloksien johtopäätökset osoittavat ohjelmointirajapintojen voivan olevan merkittävä kilpailutekijä kasvattamalla organisaation sisäistä tehokkuutta ja innovointia, tehostamalla markkinointia sekä mahdollistamalla datan kaupallistamisen. Suurimmat taloudelliset hyödyt ohjelmointirajapintojen avulla saavutetaan sisäisiä kustannuksia alentamalla, mutta positiivinen tuottoaste voidaan saavuttaa myös suorien ja epäsuorien ohjelmointirajapintojen käyttömaksujen ansiosta. On myös selvää, että ohjelmointirajapintojen hyötyjä ei saavuteta, ellei niitä käytä kukaan. Tutkielmassa ei oteta kantaa, kuinka ohjelmointirajapinta tulisi jalkauttaa tai toteuttaa näiden hyötyjen saavuttamiseksi. Tutkielmasta käy ilmi myös, että ohjelmointirajapintojen mahdollistamia hyötyjä tavoitellessaan organisaation tulisi laatia juuri sen liiketoimintaan soveltuva strategia ohjelmointirajapinnan käyttöönotosta tai -hyödyntämisestä. Tutkielmassa keskitytään ennen kaikkea liiketoiminnan sekä ohjelmointirajapinnan tarjoajan näkökulmaan.