Keskivartalolihasten hermostollinen aktiivisuus eri harjoitusliikkeissä terveillä miehillä - Hiirikoski, Riku; Sillantaka, Jenni (2021)
Alaselkäkipu on maailmanlaajuisesti yksi yleisimmistä sairaspoissaolojen syistä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FinTerveys 2017 -tutkimuksessa edellisten 30 päivän aikana alaselkäkipua oli kokenut naisista 48 % ja miehistä 44 %. Terapeuttisella harjoittelulla on todettu olevan vaikutusta toimintakyvyn parantumiseen sekä oireiden lievittymiseen alaselkäkivun hoidossa. Etenkin keskivartalon lihaksia ja toimintakykyä progressiivisesti kehittävä voimaharjoittelu on todettu tehokkaaksi menetelmäksi pitkittyneen alaselkäkivun hoidossa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, mitkä keskivartalon lihaksia vahvistavista harjoitteista oli tehokkaimpia eli aktivoi lihaksia eniten. Tutkimukseen osallistuneet vapaaehtoiset (n=9) olivat terveitä, keski-iältään 28-vuotiaita miehiä. Tutkimuksessa tarkasteltiin kuuden eri keskivartalolihaksen aktiivisuutta kymmenessä eri harjoitteessa pinta-elektromyografilla (EMG) mitattuna. Tuloksissa harjoitteiden lihasaktiivisuus suhteutettiin prosentuaaliseksi osuudeksi tutkittavien maksimaalisesta isometrisestä voimantuotosta (%MVIC). Tulokset esitetään keskiarvoina ja keskihajontana. Tilastollisen analyysin päätuloksen perusteella harjoitteiden välillä oli tilastollisesti merkitseviä eroja (p< 0.001) kun tarkasteltiin yksittäisten lihasten tuottamaa lihasaktiivisuutta. Yksittäisiä lihaksia tarkastellessa m. rectus abdominikselle tehokkain harjoite oli lankku vartalon kierrolla (11. 9± 4.7 %MVIC), kuten myös m. external obliquelle (20.8± 9.3 %MVIC). M. internal obliqueta eniten aktivoi ristitalja, jossa suurempi lihasaktiivisuus etummaisen eli vetävän käden puolella (16.7± 6.9 %MVIC). M. iliopsoakselle tehokkain harjoite oli jalan taaksevienti alataljassa, jossa tukijalan puoli tuotti suuremman lihasaktiivisuuden (26. 7± 16.7 %MVIC). Maastaveto oli tehokkain harjoite niin m. lumbar erector spinaelle (47.7± 24.6 %MVIC) kuin m. multifidukselle (35.6± 16.5 %MVIC). Kaikkien lihasten aktiivisuustasojen keskiarvojen mukaan maastaveto oli tehokkain harjoite (19.6 ± 12.3 %MVIC). Tutkimuksen tulokset ovat samansuuntaisia aikaisempien tutkimusten kanssa, joissa on raportoitu maastavedon ja vaakapenkin olevan tehokkain harjoite selkälihaksille. Vatsan puolen lihaksille on useassa tutkimuksessa tehokkaimmaksi harjoitteeksi raportoitu lankun erilaiset variaatiot, erityisesti kylkilankku. Tämän tutkimuksen tulokset voivat olla hyödyllisiä fysioterapeuteille alaselkäkuntoutuksen ohjauksessa ja harjoitteiden valinnassa, kun edetään alhaisen kuormitustason harjoittelusta progressiivisesti lihaksia enemmän kuormittaviin harjoitteisiin, kuntoutujan yksilölliset tarpeet huomioiden.