A case study of the linguistic role of emoji in Twitch chat rooms - Heikkinen, Lauri (2021)
Twitch-suoratoistopalvelun ympärille on viime vuosina muodostunut kasvava ja kehittyvä kielenkäytön kulttuuri, jonka keskeisenä osana toimivat lukuisat emojit. Twitch-sivuston omanlainen emoji-valikoima ja -kulttuuri toimivat kynnyksenä ymmärtää sivuston chathuoneissa käytettyä kommunikaatiota. Tämän tutkimuksen katsauksella yhden Twitch.tv-kanavan chat-huoneen kielenkäyttöön oli tarkoitus selvittää, millaisia asioita emojeilla kommunikoidaan käyttäjien mielestä ja kuvailla, miten niitä tosiasiassa käytetään. Kyselyn avulla tämä tutkimus selvitti, tulkitsevatko käyttäjät tiettyjen emojien semanttiset merkitykset samalla tavalla ja millaisia tunnetiloja ja asenteita käyttäjät uskovat näiden emojien viestivän. Pääasiallisena tutkimustapana käytettiin laadullista tapaustutkimusta, jonka avulla Twitch-sivuston chat-viesteissä ilmenevää emojien käyttöä kuvailtiin kielellisestä näkökulmasta kyselyn tuloksiin viitaten. Eräänä tapaustutkimuksen tavoitteena oli osoittaa emojien käytön kielellinen arvo tilanteissa, joissa muita yhtä tehokkaita tapoja ilmaista tunnetiloja tai asenteita ei ole. Tutkimuksessa selvisi, että tapauksen käyttäjät tulkitsevat tutkitut emojit hyvin samalla tavalla ja käyttävät niitä samankaltaisiin tarkoituksiin. Tutkitut emojit viestivät pääosin ironiaa, huvittuneisuutta, jännitystä, pelkoa ja ivallisuutta, mutta käyttäjien kuvailemissa merkityksissä oli myös hienovaraisia nyansseja, kuten millaista huvittuneisuutta tai pelkoa ne ilmaisevat. Merkitysten tulkinnanvaraisuuden ja monimuotoisuuden takia emojeilla viestimisessä on myös mahdollisuus väärinymmärryksien syntymiseen. Emojit Twitchissä paljastuivat kuitenkin hienovaraisiksi ja tehokkaiksi työkaluiksi digitaalisen kommunikaation kontekstissa.