Laskentajärjestelmäinvestoinnin arviointi yrityksessä X - Sivula, Vesa (2021)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena on tutkia, miten case-yrityksen investointi uuteen laskentajärjestelmään perusteltiin ja kuinka investointiprosessi on edennyt. Toiseksi tarkoitus oli tutkia uuden laskentajärjestelmän implementaation onnistumista ja onnistumisen arviointia eri vaiheissa investointiprojektia. Tutkimuksen teoriaosuus koostuu kahdesta osasta: investoinneista ja laskentajärjestelmien implementoinneista. Investointiluvussa määritellään investointi, esitellään investointien luokittelua sekä investointiprosessi ja kerrotaan, kuinka investointeja voidaan arvioida. Luvussa laskentajärjestelmien implementoinneista määritellään laskentajärjestelmä sekä esitellään implementoinnille kriittisiä tekijöitä ja teoriaa siitä, kuinka implementointeja arvioidaan. Tutkimus toteutettiin laadullisena case-tutkimuksena. Tutkimuksessa haastateltiin kuutta case-yrityksen työntekijää, jotka ovat olleet investointiprojektissa mukana. Haastattelut toteutettiin toukokuussa 2021 teemahaastatteluina ja ne etenivät teemojen mukaan investointitarpeen tunnistamisesta, laskentajärjestelmän implementointiin ja investoinnin arviointiin. Tutkimuksen tulokset tukevat aikaisempaa tutkimusta investointiprosessin kulun osalta tutkittavan investoinnin vaiheiden ollessa yhtenevät aikaisemman kirjallisuuden kanssa. Investoinnin ja laskentajärjestelmän arviointia on ollut tulosten mukaan vaikea arvioida. Investoinnin aikana case-yritys on tunnistanut epäonnistuneensa joissain asioissa, mutta toisaalta se kokee myös onnistuneensa investoinnissa. Seurantaa on tehty laskentajärjestelmän kehityksen nopeudesta ja laadusta. Lisäksi case-yritys on alkanut käyttää business intelligence -järjestelmää (BI- järjestelmä) seuratakseen dataa laskentajärjestelmän operationaalisesta käytöstä. Tulosten mukaan BI-järjestelmän merkitys tulee lisääntymään case- yrityksen tekemässä seurannassa tulevina vuosina.