Yhdysvaltojen hallinnon pelkoja ja odotuksia Euroopassa toisen maailmansodan päättyessä - Pulliainen, Lauri (2021)
Tutkimukseni aiheena on tarkastella mitä välittömiä odotuksia ja pelkoja Yhdysvaltojen hallinnon sisällä esiintyi toisen maailmansodan päättyessä Euroopassa. Tutkin vuoden 1945 ja 1946 lähteitä postwar-näkökulmasta, jossa sodan ja rauhan “välimaastoa” tutkitaan omana hyvin lyhyenä mutta keskeisenä ajanjaksonaan, eikä varsinaisesti toisen maailmansodan päättymisenä tai kylmän sodan alkuna. Tarkka aikarajaus on vuoden 1945 huhtikuusta vuoden 1946 helmikuuhun. Rajaus alkaa Trumanin noususta presidentiksi, joka tarkoitti suurta muutosta Yhdysvaltojen hallinnossa ja ulkopolitiikassa. Rajaukseni päättyy Neuvostoliittoa kritisoineeseen ns. Long Telegramiin, jonka sisältö oli tärkeässä roolissa Trumanin alkaessa kiristää ulkopolitiikkaansa suhteessa Neuvostoliittoon. Päätutkimuskysymykseni on: millaisia haasteita ja uhkia sodan päättymisessä Euroopassa nähtiin ja miten uhkakuvat muodostettiin?