Twitterin vaikutus osakemarkkinoihin - Koittola, Olli (2021)
Osakemarkkinat ovat hyvin paljon tutkimusta kerännyt aihe. Niiden tieteellinen tutkiminen on aloitettu heti perustaminen yhteydessä. Twitter taas on sosiaalisen median kanavana pystynyt säilyttämään ja kasvattamaan hyvin käyttäjäkuntaansa huolimatta siitä, että se on sosiaalisen median kanavana jo suhteellisen iäkäs. Twitter toimii monelle ihmiselle kanavana ilmaista itseään ja mielipiteitään lyhyiden kirjoitusten kautta, joita myös mikroblogeiksi kutsutaan. Siten Twitter toimii myös luontevana alustana monille sijoittamisesta kiinnostuneille etsiä, jakaa sekä tuottaa sisältöä. Historiaan peilaten tiedon saaminen pörssiin listatuista yrityksistä sekä muista sijoituskohteista ei ole kos-kaan aikaisemmin ollut yhtä tehokasta sosiaalisen median ansiosta. Sisällön jakamisen ja tuottamisen helppouteen liittyy kuitenkin aina varjopuoli. Sosiaalisessa mediassa oikeaksi todettu tieto ja mielipiteet voivat helposti mennä sekaisin sisältöä tuotettaessa ja jaettaessa – usein vastuu tiedon ymmärtämisestä jää lukijalle. Tässä tutkielmassa vastataan siihen, millaisia vaikutuksia Twitterillä on osakemarkkinoille, sekä voiko Twitteristä olla hyötyä sijoittajalle osakemarkkinoiden ennustamisessa. Tutkielma on tyypiltään kirjallisuuskatsaus, jossa käsitellään aiheeseen liittyviä keskeisiä käsitteitä, sekä rahoitusmarkkinoiden perusteorioita, jotka ohjaavat hintojen muodostumista osakemarkkinoilla. Lisäksi tutkielmassa perehdytään aiempiin aiheesta tehtyihin tutkimuksiin, kiinnittäen myös huomiota niiden toteutustavan eroavaisuuteen sekä luo-tettavuuteen. Tutkielman näkökulmana on Twitteristä kerättävän tiedon hyödyntäminen osakemarkkinoille sijoittavan näkökulmasta. Tutkimuksessa kävi ilmi, kuinka osakemarkkinoiden ja Twitterin välillä on löydettävissä yhteys. Yhteys ilmenee muun muassa Twitterin yleisen tunnetilan, eli toisin sanoen sentimentin, sekä uuden informaation, kuten yritystä koskevien uutisten leviämisen muodossa. Tutkimuksessa myös havaittiin, kuinka Twitterin datan hyödyntämisestä on hyötyä melko lyhyellä aikavälillä osakemarkkinoiden liikkeiden ennustamisessa.