Kotikuntoutusintervention vaikutus kognitioon ikääntyneillä ihmisillä, joilla on gerastenia tai sen esiaste - Uotila, Henri (2021)
Viimeisen 20 vuoden aikana gerastenian käsite on vakiintunut tiedeyhteisössä kuvaamaan ikääntymiseen liitännäistä oireyhtymää, joka johtaa ikääntyneen henkilön lisääntyneeseen haurauteen sekä heikentyneeseen stressinsietokykyyn. Väestön ikääntyessä sekä heikentyneen kognitiivisen toimintakyvyn että gerastenian esiintyvyys lisääntyy. Tämä muutos osaltaan lisää terveydenhuollon kustannuksia ja resurssien tarpeen määrää. Tämän pro gradu – tutkielman tarkoituksena oli selvittää vuoden pituisen kotikuntoutusintervention vaikutuksia niiden ikääntyneiden ihmisten kognitiiviseen toimintakykyyn, joilla on todettu gerastenia tai sen esiaste. Tutkielmassa käytetty aineisto on peräisin Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) KauKoIKÄ – tutkimushankkeesta. Tutkimukseen osallistui 300 Eksoten alueen kotona asuvaa ikääntynyttä henkilöä, joilla oli todettu gerastenia tai sen esiaste. Tutkittavat henkilöt satunnaistettiin interventio- ja verrokkiryhmiin, joista ensin mainittu osallistui vuoden pituiseen kotikuntoutusinterventioon. Tutkimuksessa kognitiivista toimintakykyä mitattiin MMSE-testistöllä (0kk, 6kk ja 12kk). Tutkimuksen taustamuuttujina olivat ikä, sukupuoli, koulutusvuodet, siviilisääty, painoindeksi sekä toteutuneet fysioterapiakerrat. Intervention vaikutusta kognitiiviseen toimintakykyyn tarkasteltiin toistomittausten varianssianalyysillä. Varianssianalyysin tuloksia tarkasteltiin sekä koko aineiston, että alaryhmien osalta. Koko aineistoa tarkasteltaessa interventiolla ei havaittu olevan tilastollisesti merkitsevää vaikutusta kognitiiviseen toimintakykyyn (yhdysvaikutus p=0.311). Kognitiivinen toimintakyky heikkeni vuoden aikana tilastollisesti merkitsevästi (p<0.001) sekä interventio-, että verrokkiryhmissä (MMSE-summapistemäärä 0 kk: 24.3±3.1 12 kk: 23.5±4.3 ja 0 kk: 24.6±3.2 12 kk: 23.2±4.2). Alaryhmäanalyyseissa gerastenian esiasteesta kärsivien tutkittavien osalta interventiolla ei ollut tilastollisesti merkitsevää vaikutusta (yhdysvaikutus p=0.850). Varsinaisesta gerasteniasta kärsivien tutkittavien ryhmässä interventio kuitenkin hidasti kognition heikkenemistä tilastollisesti melkein merkitsevästi (yhdysvaikutus p=0.057). Tutkielman tulosten perusteella kotona suoritettavalla liikuntainterventiolla saattaa olla kognitiivisen toimintakyvyn heikkenemistä hidastava vaikutus niiden ihmisten kohdalla, joilla on todettu varsinainen gerastenia.